Каскетът на медиите

Конституционният съд (при това единодушно) постанови, че министърът на правосъдието може да предлага на  Висшия съдебен съвет да прекрати мандата на главния прокурор. Решението се отнася и за председателите на върховните съдилища (ВКС и ВАС), но фокусът тук определено е върху обвинител номер едно. Добре известна е неприязънта на настоящите управляващи към Иван Гешев, както и желанието им той колкото се може по-скоро да напусне поста.

В този „сблъсък на титаните“ (изпълнителната срещу част от съдебната власт) задачата е да разберем кои медии на чия страна са и кои спазват (относителна) неутралност. Не, че нямаме натрупани впечатления от преди (битката срещу главния прокурор не е от вчера или онзи ден), но все пак…

БНТ решава да се обърне към представител на Висшия съдебен съвет, който в случая се оказва арбитър в битката между правителството и прокуратурата – Евгени Иванов гостува в „Още от деня“. Такъв е и един от въпросите – „усещате ли се като арбитър?“. А цялостното усещане от интервюто е, че националната телевизия желае, ако не самата тя да е посредник , то най-малкото да не взема страна. Нещо, което се потвърждава и в сутрешния блок, където се дава трибуна за дискусия между Арман Бабикян и Ясен Тодоров (след 2-рия час в клипа) – говорители на двете страни в битката.

Подобна е и ситуацията в „Нова телевизия“ – плуралистичен разказ, представен от адвокатите Николай Хаджигенов и Людмил Рангелов и преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров. Показателно е заглавието, изведено от медията, а именно, че „войната между Гешев и Петков ще продължи с променлив интензитет“.

Не така стоят нещата в бТВ. Интервюто с правосъдния министър Надежда Йорданова в „Лице в лице“ стартира с въпроса „кога ще внесете искане във ВСС“? След това впечатлението привидно се обръща, но после пак се връща в удобно за гостенката русло. Продължението е другата сутрин с участието на конституционния съдия Янаки Стоилов, който по-рано внася казуса в КС (като служебен министър на правосъдието). Отново без сътресения.

Но ако Цветанка Ризова проявява все пак някаква критичност с въпросите си към министър Йорданова, то последната получава истински медиен комфорт в интервюто си за „Дневник“ (което е и по-дълго като времетраене). В добавка, на другия ден виждаме и препубликуване на разработка на Борис Митов и Полина Паунова за „Свободна Европа“, чието първо изречение гласи следното: „Главният прокурор иска от премиера нещо, което един прокурор не би трябвало да иска.“

Българската редакция на „Дойче веле“ директно внушава, че „смяната на Гешев е неизбежна“. Медиапул акцентира върху друг ъгъл (коментар на бившия премиер Иван Костов, според когото мнозинството във ВСС трябва да подадат оставки след решението на КС), но директивата е същата – барабанен огън по Иван Гешев.

А сега да видим кои медии са на страната на главния прокурор. „24 часа“ публикува позицията на бившия конституционен съдия Георги Марков, според когото „Гешев ще надживее правителството“. Препубликувано от БТА е и интервю със самия Иван Гешев, засягащо и решението на Конституционния съд.

„Труд“ отделя внимание на темата в редакционен коментар, озаглавен „Планът на третата атака срещу Гешев“. Тук едва ли има какво да се добави относно позиционирането.

„ПИК“ уверява, че „в опит да отстрани Гешев, Кирил Петков послъгва Брюксел“, а също, че „главният прокурор е нарочен“ от „хора, изхарчили 9 милиарда лева последния месец“ (по думите на проф. Михаил Константинов).

Като цяло, позиционирането на едни или други медии по казуса не е кой знае колко изненадващо. За пореден път обаче, никой не се сети да зададе най-важния въпрос:

Какви са гаранциите, че след като Иван Гешев напусне поста (предсрочно или не), недъзите на съдебната система, в частност на прокуратурата, ще бъдат преодолени?

Иначе липсва обективно отразяване на ситуацията, защото позициите за и против Гешев са пряко свързани с мястото на медиите, касаещи позиционирането им в политическия спектър. Едните симпатизират на предходното управление, съответно са склонни да си затварят очите за някои явни пропуски на прокуратурата, в частност на Иван Гешев, а другите отдавна борят неудобния им главен прокурор, който през годините е повдигал обвинения и на издателите им. Общото взето някои средства за масова информация изглеждат като сами нахлупили си – ниско над очите – каскет, заради който виждат само половината от цялата картина.

Ах, тези медии, кога ще погледнат по-далеч от носа на интересите в двата лагера?

Изображение: БНТ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Димитър Петров

Димитър Петров е роден през 1978г. в София. Магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия. Секретар на "Един завет" - Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. Член на Младежки консервативен клуб. Има множество коментари във водещи български медии.