Асен Василев vs. работодателите: светкавица, която приспива медиите

В обществено-политическия дебат е нормално от време на време да прехвърчат искри, но  вицепремиерът Асен Василев направо хвърли светкавица. Министърът на финансите заяви по време на Съвета за тристранно сътрудничество, че „от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Работодателски организации се обидиха и поискаха министър Василев да се извини, на което той отвърна „за истината не трябва да се извинявам“.

Сблъсъкът по традиция се пренесе и в социалните мрежи, където мнозина потребители (включително действащи политици) взеха едната или другата страна, а някои дори и съвсем различна позиция. А как реагираха медиите?

Да започнем с БНТ. Освен да представи чисто информативната страна, обществената телевизия не се ангажира с по-сериозно задълбаване в скандала. Темата за бюджета присъства, като в предаването „Говори сега“ бяха поканени представители на работодатели и синдикати (председателя на АИКБ Васил Велев и президента на КНСБ Пламен Димитров). Но акцентът бе поставен върху параметрите на самия бюджет, почти без да се засегне конфликтната тема. Едва в края на предаването Васил Велев даде аргументи за приноса на „некомпетентните“ работодатели към бюджетните приходи, което доведе до двеминутна препирня между гостите, в която обаче водещият не взе абсолютно никакво участие (т.е. нямаше дори и намек за взимане на страна).

В бТВ нещата привидно не изглеждаха много по-различно. Самият сблъсък между Василев и работодателите определено не бе на фокус, а за отношението на медията, отново търсим косвени подсказки. В случая – също през коментарите за бюджета. В „Тази сутрин“ гостуваха икономиста Владимир Сиркаров, който атакува министър Василев (бюджетът е прекалено ляв; залага се на дефицит; до 2024 година дълговете ще се увеличават, сякаш сме в предизборна обстановка, а не в първа година от мандата на правителството) и бившият социален министър Иван Нейков, който по-скоро го защити (това е бюджет за спасяване на положението). Общо взето паритет, но към края водещата Биляна Гавазова наклони везните в полза на министъра с въпрос към Сиркаров „А как да станем по-богата държава, ако доходите ни са най-ниските в Европа?“. Леко съдийско побутване, както би казал някой футболен коментатор, „което обаче не влияе на крайния резултат“.

„Нова телевизия“ прие казуса по-присърце. Частта от сутрешния блок, посветена на проектобюджета, започна именно с въпрос на водещия Виктор Николаев за репликата на министъра. Форматът беше работодател (Добрин Иванов), синдикалист (Йоанис Партениотис) и икономист (Любомир Дацов). Възможност за представяне на „всички гледни точки“, но интересното е, че водещият подаде такава топка на синдикалиста („хората си задават въпроса дали са им ниски парите заради работодателите“), каквато последният отказа да отиграе („тезата за работодателите-изедници е много крайна теза“). А по-нататък в предаването Николаев пробва да омаловажи аргумента на икономиста Дацов, че някои плащания (минималната пенсия) са увеличени с 90% спрямо 2019 година. Дяволът е в детайлите, както казват мъдрите хора…

Добрата новина в случая е, че телевизиите не допуснаха темата да бъде профанизирана (а имаше такъв риск). Лошата е, че останаха някои незададени въпроси:

С какво самочувствие министър, чиято компания в миналото е била в процедура по ликвидация, нарича други работодатели „некадърни“?

Тази провокация не е ли опит да се прехвърли проблемът с високите сметки за ток от правителството към бизнеса (и така да се пренасочи задаващото се обществено недоволство)?

Твърдението за „картел в малките населени места, който потиска заплатите“ не трябваше ли да предизвика медиен интерес?

Що се отнася до онлайн медиите, противно на очакванията, на темата не се обърна кой знае какво внимание. Сайтове, които в други ситуации представят позиция, мълчаха. Нищо, освен чистото отразяване, не намерихме в „Дневник“, „Клуб З“, „Оффнюз“, „24 часа“… „Сега“ явно също не смята конфликта за значим, но все пак имаше критичен, макар и незлобив анализ, посветен на бюджета. А „Труд“ засегна казуса съвсем бегло, публикувайки Фейсбук-статус на евродепутата Асим Адемов, в който темата беше спомената като един от множество детайли.

„Капитал“ представи мнение на икономиста Евгений Кънев, с което се опита хем да оправдае Василев, хем да посочи 10 аргумента защо твърдението му е спорно. Други публикации, които ребром засягат проблема, бяха коментарът на Иван Стамболов за news.bg и този на Георги Харизанов за „ПИК“.

Като цяло обаче, медийният интерес се оказа под очаквания.

А помним как в съвсем близкото минало подобни изказвания на хора от високите етажи на властта предизвикваха медийно торнадо. Докато сега „светкавицата“ на Асен Василев по-скоро приспа медиите. Ах, тези медии!

Изображение: БНТ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Димитър Петров

Димитър Петров е роден през 1978г. в София. Магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия. Секретар на "Един завет" - Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. Член на Младежки консервативен клуб. Има множество коментари във водещи български медии.