Русия и НАТО взеха първа жертва: българския зрител  

Ако има нещо хубаво от ескалацията на напрежението между Русия и Украйна, а оттук и на влошаването на отношенията между НАТО и Руската Федерация, то това е фактът, че иначе потребителският наклон в програмите на мейнстрийм телевизиите, не може да пренебрегне мащаба на подобни събития, и международните новини най-сетне заемат достойно място в ефира. Изданията на сутрешните блокове на бТВ и Нова ТВ тези дни са отправна точка за подобен извод.

Разбира се, липсата на кондиция в боравенето с тематика, различна от злободневието, си личи по принцип в българските медии (виж тук). Наблюдаваме го и в най-пресния пример, който ни предоставят „Здравей, България” и „Тази сутрин” от вчера. Този път обаче в подбора на гости.

В студиото на бТВ са експертите Димитър Гърдев и Славчо Велков, а в това на Нова ТВ – бившият министър на отбраната Георги Панайотов и ексминистърът на външните работи Надежда Нейнски. Със сигурност това са хора, които могат да обогатят зрителя с впечатленията си по темата, но има сериозен проблем: гостите се дублират и според профила си, и според мнението си. Казано по друг начин, чуваме едно и също. Основният резултат от последното е, че и в студиото на Нова ТВ, и в това на бТВ, се получи разговор, но не и дебат (или спор, което по принцип е търсен ефект за журналистите).

В „Тази сутрин” по бТВ имаше широк консенсус между двамата гости, Гърдев и Велков, който консенсус се „разливаше” в рамките на целия разговор:

  1. Възможността за военни действия между Украйна и Руската Федерация е преекспонирана;
  2. НАТО няма ангажимент спрямо Украйна, доколкото въпросната държава не е член на Алианса  („За каква война на НАТО в Украйна става дума? Абсурдно. Украйна не е член на НАТО”, синтезира Гърдев, с което Велков се съгласи);
  3. България няма да се ангажира със свои войски при бойни действия между Русия и Украйна („Какви български войски? В България ще се окаже, че има много ястреби, които едва ли не, виждат българската войска там– обвита в слава –  как воюва”, каза Велков).

Прави впечатление, че позициите на Гърдев и Велков са по-внимателни, сдържани и неутрални. Да ги наречем импровизирано – хладно НАТО-вски (като това е даже щедра констатация, когато става дума за Велков).

В студиото на „Здравей, България”, където бяха Панайотов и Нейнски, също цари базов консенсус между двамата гости. Той се състои в следното:

  1. Мерките на НАТО за засилване на Източния фланг са отбранителни („Това са мерки за сдържане… ние не можем да стоим със скръстени ръце, когато се нарушава международното право”, каза Георги Панайотов);
  2. Русия си позволи провокация срещу България и Румъния (по думите на Надежда Нейнски);
  3. България не е партньор на НАТО, а е НАТО;
  4. За създаването на батальонната бойна група на територията на България ще е необходима партньорска подкрепа („…ние не разполагаме с всякакъв вид способности, които са необходими за изграждането на тази батальонна бойна група. Следователно за нейното изграждане, аз си мисля, че трябва бъдат поканени формирования от съюзнически държави”, твърди Панайотов). 

За разлика от гостите по бТВ, тези в Нова ТВ заеха доста по про-НАТО-вски позиции. Интересното в разговора бе това, че се очерта и друг консенсус: този между гостите и водещите. Виктор Николаев и Надежда Нейнски се съгласиха, че позицията на България, в контекста на напрежението между НАТО и Русия, е неясна, за разлика от тази на Румъния. „При натрупване на неясноти, разбираме Румъния какво е направила, но не и България”, коментира водещият.

Към тази констатация би се присъединил и Георги Панайотов, но това едва ли би било перспективно, в контекста на номинацията му за посланик на България в САЩ, която зависи от правителството и президентството. Вероятно поради същата причина гостът избегна да отговори на въпроса на Мирослава Иванова дали българската позиция е в синхрон с тази на НАТО (гостът чудесно си дава сметка, че тя не е, но не изгаря от желание да го казва изрично).

В някои отношения обаче бе налице консенсус между гостите в двете различни студия:

  1. В контекста на напрежението между Русия и НАТО, България има блокова позиция (Димитър Гърдев и Надежда Нейнски);
  2. По-вероятно е Русия да поиска още отстъпки, свързани с контролираните от нея части в Донецк и Луганск, отколкото да нападне Украйна (Нейнски, Гърдев, Велков);
  3. НАТО няма да се намеси военно в конфликт между Украйна и Руската Федерация (Панайотов, Гърдев, Велков).

На фона на колегите си в Нова ТВ, водещите на бТВ Биляна Гавазова и Златимир Йочев демонстрираха по-професионална дистанция по темата. В „Тази сутрин” разговорът стана и по-експертен, за разлика от случилия се в „Здравей, България”, където той бе преди всичко политически (а политическото говорене често борави с клишета).

Общо взето въпреки сериозната конкуренция, на която бе подложен от Нейнски и Панайотов, Виктор Николаев спечели приза за най-голям евроатлантик от всички замесени в обзора (гости и водещи), а Димитър Гърдев – този на най-интересния събеседник. Именно последният спомена за възможностите на Руската Федерация да прехвърли свои бойни съдове от Балтика в Черно Море, без те да преминават през Гибралтар и Босфора. А това носи полезен информационен заряд, на който рядко ставаме зрители в сутрешните блокове, когато в тях се разискват международни теми.

Но напрежението между НАТО и Руската Федерация взе първата си жертва: разнообразието на гледните точки в ефира на бТВ и Нова ТВ. Понеже вчерашните гости в „Тази сутрин” и „Здравей, България” се допълваха един друг. Това е все едно след мач Левски – ЦСКА, в бТВ да разискват резултата с двама футболисти на червените, а за същото в Нова ТВ да поканят двама състезатели на сините.

Изображение: NATO

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.