Медиите са гилотината на 21-ви век

Лято по време на зима.

Общо взето така може да опишем атмосферата, която цари в британския в. „Гардиън”, както и в други леви издания на Острова. Причината обаче не е свързана с високите температури и слънцето, а с ниския рейтинг на британския министър-председател.

А за последното, водещо обяснение дори не е Ковид – 19 и натискът, който коронавирусът оказва върху здравната система и икономическата виталност на Обединеното Кралство. В случая става дума за друго, за т.нар. „партигейт”: обвинението, че по време на пандемията, когато кабинетът на Борис Джонсън е изработвал и налагал на широката общественост стриктни мерки срещу Ковид – 19, то на Даунинг стрийт са се провеждали партита, в нарушение на споменатите мерки.

Червената стена на Борис Джонсън се руши, докато лийвърите го приканят да подаде оставка, пишат „Гардиън”. В проучване, про-Брекзит торите нанасят следващ удар на министър-председателя като неговия рейтинг се срива, продължават от изданието.  

Борис Джонсън е сега по-малко популярен, отколкото бе Тереза Мей докато проучванията показват бедственото положение на торите, пише в друга публикация същата медия. И продължава:

Днешното изследване на Opinium за Обзървър е безжалостно четиво за Борис Джонсън и неговата партия. Личният рейтинг на одобрение на Джонсън пада под най-лошите стойности, отчитани някога за Тереза Мей; и неговата партия потъва до най-ниската си популярност от парламентарните избори, 10 процента зад Лейбър. Мнозинството респонденти от всеки политически и демографски сегмент вярва, че БоДжо е излъгал; и казват, че Джонсън трябва да подаде оставка.

Източник: The Guardian

Борис Джонсън е обречен, но Риши Сунак може би няма да е спасителят, за когото торите жадуват, пише в авторски материал за същото издание Мартин Кетл, който се опитва да зарови още по-дълбоко петата си – не просто в БоДжо, но и в Консервативната партия изобщо.  

И, разбира се, дебелият намек на Тоби Хелм, който е сложил въпросителния знак само от учтивост:

„Това краят ли е на Борис Джонсън?”

Източник: The Guardian

Може би да, са потривали доволно ръце в „Дейли Мирър”, които от известно време насам се превърнаха в пощенска кутия за компромати срещу британския премиер и екипа му. Същият таблоид съвсем скоро публикува, че през цялата пандемия Даунинг стрийт е отбелязвал края на работната седмица с „време-за-вино-петъци”. Според изданието, самият премиер окуражавал служителите си да отпускат напрежението, а те инвестирали 142 паунда в специален и удобен хладилник, който да държи питиетата им студени (е, явно не са консумирали само вино) и близо до тях. „Дейли Мирър”, разбира се, е публикувал снимка на въпросния хладилник.  

За да ни уверят, че те не са единствените, които смятат техния премиер за кретен, от „Гардиън” решават да екстраполират това тяхно разбиране. Разлиствайки европейската преса, британското издание стига до извода, че отношението на гражданите на ЕС спрямо Борис Джонсън е идентично: „Лъжлив, непостоянен, лицемерен”: как Европа вижда Борис Джонсън след партигейт. Разбира се, от „Гардиън” не са уточнили, че направеният от тях мониторинг включва почти изцяло само такива средства за масова информация, които са със социално-либерална насоченост.  

Но истината е, че и „Дейли Телеграф”, където БоДжо дълго време имаше своя колонка, не помага в тази ситуация. От изданието излязоха със специална публикация, според която в деня преди погребението на принц Филип, на Даунинг стрийт е имало парти до рано сутрин (Борис Джонсън се извини за този случай на кралското семейство, но в политиката признатият грях не винаги е половин грях). Нещо повече, преди дни, и то на първата си страница, хартиеният „Телеграф” излезе с „Борис Джонсън губи подкрепата на торите”, което се намира и в електронен вариант, макар и по-разводнено. Въпреки симпатиите към Брекзит и към БоДжо, консервативният таблоид „Дейли Мейл” пък посочва, че напрежението върху премиера нараства, докато кабинетът му започва да се „пропуква”.   

И ако в „Ах, тези медии!” имаме навика да посочваме въпросите, които средствата за масова информация не са задали в даден казус, то тук трябва да кажем, че при съществуващия такъв с Борис Джонсън, всички медии зададоха всички възможни въпроси. Включително кога са се провели отделните партита (за да се знае какви мерки са съществували за обикновените британци междувременно) и каква степен на сподвижничество е имал британският министър-председател към тези мероприятия. По случая е назначено и специално разследване.

Подобна медийна пунктуалност не е укорима сама по себе си. Би била обаче, ако тя се окаже избирателна.

Истината е, че ако Борис Джонсън беше сръбски тенисист, въпреки че британският министър-председател се ваксинира публично против Ковид – 19, той вероятно щеше да жъне симпатия за „парти-културата” на Даунинг стрийт (по Spectator). Но понеже той е министър-председател, при това – от Консервативната партия, за която редът и сигурността са приоритет, сега БоДжо има сериозен проблем, който медиите на Острова са надушили като хрътки. Този проблем се изчерпва в следния въпрос: Защо има едни правила за Даунинг стрийт, и други за всички останали британски улици?

Успява ли БоДжо да намери правилния отговор? Ако гледаме наистина рейтинга му, по-скоро не:

Източник: YouGov

Въпреки това, британският министър-председател е далеч от това да развее бялото знаме (макар че той вече е направил тежък компромис, забранявайки алкохола в Даунгинг стрийт). В момента Борис Джонсън се опитва да „разпръсне” общественото внимание в друга посока: от ангажирането на военните със справянето с нелегалната имиграция, през укрепването на здравната система, до реформирането на BBC (за „войната” между Борис Джонсън и торите, от една страна, и BBC, от друга, четете този петък текст от Владислав Апостолов).

Но темата с т.нар. „партигейт“ в Обединеното Кралство, в която заглавията се превръщат в присъди, а редколегията – в съдийски състав, си има своето много по-дълбоко значение, свързано с новата роля на медиите, които все повече предпочитат да моделират, а не просто да информират своята публика; медиите все по-често предлагат готови (и лесни) катехизиси на обществото. Ако нямаше някакви неудобства като изборите за Камара на общините, от „Гардиън” сигурно щяха да уволнят Борис Джонсън с редакционно.

Разбира се, не само лявата преса е такава. Отвъд Атлантическия океан, в САЩ, където Джо Байдън също има сериозни проблеми с рейтинга си, Джеси Уотърс, един от водещите на “The Five” по Fox News, изброяваше в ефирно време всичко това, което в момента е по-харесвано от ръководителя на Белия дом:

Зъболекарите са по-популярни от Байдън…Буболечките са по-популярни от Джо Байдън. Флагът на Конфедерацията е по-популярен от президента. Броколито е по-популярно от президента. Доналд Тръмп – две седмици след 6 януари, е по-популярен от Джо Байдън…

Източник: FoxNews

Медиите, ах, тези медии, са гилотината на 21-ви век.

Изображение: BBC

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.