“За македонците изобщо не ни е еня”

Темата за Македония е преобладаваща в българските медии, не само откакто през ноември 2020 наложихме вето за начало на преговорите за членството им в ЕС. Особено актуална е в последния месец, най-малко поради новия ни кабинет и сигналите за по-бързо решаване на проблема, които дава министър-председателят Кирил Петков.

Какво е поведението на медиите ни? Традиционно, неолибералните издания и сайтове като „Дневник”, „dw България”, „Свободна Европа”, „Клуб Z” предоставят трибуна на непопулярни, ако може така да се изразим, позиции по темата. Заглавия и внушения от типа: „Северна Македония в ЕС веднага – това е българският интерес”, в която авторът ни обяснява, че: „За съжаление през последните години македонският въпрос бе предаден в ръцете на псевдонационалисти в България, които развалиха добрия тон със Скопие и провалиха много от постигнатото в отношенията ни с македонците.”, или „Македонците да отстъпят и България да развее байрака на победата. Защо не е възможно”, в която се опитват да ни отворят очите, че: „Току-виж някой ден проумеем, че македонската нация не се е пръкнала изведнъж в Титова Югославия, нито пък че македонският език е по-малко македонски, задето е кодифициран чак през 1944 година.”, особено и: „Всенародната лъжа (огласена от КСНС)”, където не просто ни се размахва пръст, а директно ни набиват канчето: „За македонците изобщо не ни е еня. Всъщност искаме да манипулираме и да унизим държавата Северна Македония, наша съседка и сестра по исторически съдбини.”, и още: „Има ли решение на българо-македонския спор?”, в който пък материал, отявленият македонист Стефан Дечев се опитва да влее разум на Ганьо, обяснявайки: „чл. 1, ал. 5 от Декларацията от октомври 2019 г. е в противоречие с договора от Преспа за езика, но дори и да не съществуваше последния, ценността на добросъседските отношения го изисква да се обозначава езика на съседа, така както той го нарича.”, да не пропуснем и: „Прави се опит България да бъде натикана обратно в руска сфера на влияние”, където пък авторът ни убеждава, че по темата „се помпа националистическа реторика, така че да се затрудни всяко разумно решение със съседната държава.”, и „През 2022 г. България най-вероятно ще „пусне“ Македония да преговаря за членство в ЕС”, където друг списващ обяснява, че „Абсолютно неразбираемата за Брюксел и Вашингтон водещото българско искане, най-общо казано – Македония да „признае историческата истина“ за общата ни история, общия ни до 1944 език и т.н., няма как да бъде възприето като сериозен аргумент за членство в ЕС.”, обаче не са проява на плурализъм, както биха казали някои в тяхна защита, а най-обикновено предателство, защото плурализъм или „различни гледни точки”, поне по тема от национален интерес, няма как да има. Не трябва да има.

Но черешката на тортата в последните дни поставиха btv, които отразиха думите на лидера на СДСМ и кандидат за премиер Димитър Ковачевски пред парламента в Скопие: „Няма да преговаряме за нашите идентичност и език”, по този начин: „Преговорите с България ще се активизират, защото сме приятелска страна.” Линк към анонса по btv няма как да дадем, защото малко по-късно той беше редактиран, но от glasove.bg също са забелязали първоначалното заглавие на телевизията, защото пуснаха материал, позовавайки се на тяхната информация.

И няма защо да се чудим на непрекъснато увеличаващия се натиск срещу нас – без значение дали от ЕС или САЩ. Напълно резонно поведение – отвън виждат вътрешните ни колебания, които макар и плод на несъществена част от населението и политиците ни, са максимално преекспонирани от услужливи проводници на чужди интереси.

Ах, тези медии, жалко е, че дори темите от национален интерес, не успяват да озаптят зависимостите ви.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.