На хоризонта са зелените човечета

Президентът е самоизолиран. Председателят на Народното събрание е самоизолиран. Премиерът е самоизолиран. Председател на Висшия касационен съд няма. В тази обстановка една от партиите в НС поведе бунт срещу Парламента и ваксините, с „десет хиляди“ последователи, водена от лидер, появил се демонстративно без маска на КСНС, където половината държава се самоизолира заради върлуващата пандемия.

Поредното народно въстание? Геополитически завой? Присъединяване на съседна държава? Победа над световната конспирация? Правилната защита срещу вируса? „Възраждане“ не е поредната партийна програма, това е медийният образ на новото поколение програмиран национализъм, който да обслужи някого.

Бунтът е организиран неслучайно по това време на годината. Спомените от януарските събития през 1997 и протестните вълни от зимите на 2009 и 2013 са повече от живи. Посланието е ясно, залогът е властта в страната.

Походът към властта започна през пролетта на 2020, когато „Възраждане“ организира първата вълна протести срещу пандемията, отново с автобуси, но в далеч по-скромен мащаб. В последвалите летни събития бойците от партията бяха основната ударна сила и творци на по-голямата част от насилието на площада.

Доскоро основен противник на хората на Костадин Костадинов бяха… медиите. Дълги години действията на политика и неговата партия бяха отбягвани като тема от повечето български журналисти. Гилдията запази хладно мълчание. Липсваше устрема на свободния печат от стачките през 90-те, щедрата подкрепа на „Дарик“ от Виденовата зима, химните, които отделни медии изпяха за героите от Росенец.

„Възраждане“ не са любимци на медиите. Вялото отразяване, макар и с живи включвания, не помогна на Костадинов да си постигне основната цел на най-новия политически протест. Самият той се появи само онлайн. Неясно увисна и скандираната „Оставка“. Дали защото задкулисните поддръжници на партията нямат директна полза от казахстански или украински сценарий, дали защото новото управление на страната е съвсем младо и карантинирано, дали защото президентът вдигна своя юмрук пред същите щурмови отряди, дали защото полицията си свърши перфектно работата, този протест не успя да постигне нищо.

Амбициозната националистическа формация ще продължи своя поход към завладяване на държавата. След неуспеха на предишните крайморски проекти, сякаш този е по-витален. Способността да се събират и докарват с автобуси множество здрави мъже в центъра на София поставя въпроса дали следващия път в битката за зеления сертификат няма да се появят и зелените човечета. Дали тогава медиите ще реагират адекватно, както стори Мария Цънцарова. Дали това ще е достатъчно, за да не се осъществи мечтата на новия силен в националистическия спектър. Дали няма да се появят дежурни клакьори, които да се припознаят с евразийския популизъм, проповядван от свещениците на новата политическа религия.

Сякаш по-важно за отговорите на тези въпроси е не поведението на останалите политически партии, считани от „Възраждане“ вкупом за врагове, а на нас, гражданите. И на медиите.

Изображение: БНТ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктор Димчев

Възпитаник на Класическата гимназия, магистър по история в СУ "Св. Климент Охридски". Фотограф и сценарист, страстен пътешественик, автор на множество документални филми и реклами, снимани из България и по целия свят, излъчвани в редица международни ТВ канали, продуцент на поредицата „Това е България“.