Нова ТВ хвана рибата, която БНТ и бТВ изпуснаха

Вчера в Женева имаше среща между американска и руска делегация, в рамките на Диалога за стратегическа стабилност. Това е двустранен формат между Вашингтон и Москва, иницииран от срещата на Джо Байдън с Владимир Путин в средата на миналата година, в чиято основа стои желанието на двете страни да регулират рисковите възможности, които могат да доведат до конфликт, включително и ядрен такъв. Двете споменати делегации бяха ръководени, съответно, от първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман и заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Преди да се ориентираме към резултатите от срещата, както и за начина, по който те бяха отразени от водещите български телевизии, е редно да добавим няколко обстоятелства, които предхождаха събитието и които ще ни помогнат да положим в контекст резултатите от него:

  1. Срещата бе поискана от руската страна, с оглед на желанието на Москва да получи гаранции за това, че НАТО няма да се разширява на изток;
  2. Американците поеха ангажимента да не разговарят с Русия за Украйна и за сигурността на европейските им партньори от НАТО без те да присъстват на масата за преговори;
  3. Проведената среща е част от тези, които ще се случат в рамките на няколко дни с американско и руско участие (следва Съвет НАТО – Русия);

Така, какъв бе резултатът от събитието?

На първо място, въпреки че срещата бе определена като „професионална” (от Сергей Рябков), а разговорите – като „честни и конструктивни” (от Уенди Шърман ), сред рецепцията й има споделен консенсус, че тя не е довела до „пробив”.  Това на практика означава следните две неща:

  1. САЩ са отхвърлили искането на Руската Федерация Алиансът да не се разширява на изток (разбирайте, в поска Украйна и Грузия);
  2. САЩ са отхвърлили предхождащото руско предложение Алиансът да се завърне в границите си от средата на 90-те години (под формата на редуциране на бойните си способности в държави от бившето съветско пространство);

На второ място, изглежда така, че двете страни не са сближили позициите си и по отношение на това кой трябва да инициира деескалация на напрежението по руско-украинската граница, нито спрямо това какви стъпки трябва да предхождат тази деескалация. Така например, Вашингтон настоява, че деескалацията е функция на Москва, която трябва просто да изтегли струпаните руски войски по границата с Украйна, докато Москва счита, че докато не получи правен механизъм за гаранции за сигурността й, деескалацията изглежда илюзорна. И по-натам:  САЩ смятат, че първо трябва да дойде деескалацията на напрежението, а Русия обратното –  първо гаранциите за сигурността й. 

Но ако неразбирателството между САЩ и Руската Федерация отдавна да не е новина, то това значи ли, че срещата между двете делегации не е родила никакъв информационен повод? Тъкмо напротив.

Всъщност от срещата между Шърман и Рябков имаше новина. И тя се състои в следните две положения:

  1. Американците са изразили „отвореност” да разискват разположението на някои свои ракетни комплекси, разположени на територията на Европа;
  2. Американците са изразили готовност да обсъдят регулиране на количеството и периметъра на военните си обучения на територията на Европа, ако това бъде направено реципрочно и от руската страна.

Колкото абстрактно и хипотетично да са били засегнати тези теми на коментираната среща между американци и руснаци, това всъщност са новините от нея. И, честно казано, това са много едри новини.  

Но успяха ли водещите български телевизии да ги уловят и да запознаят с тях аудиториите си?

Дописката на бТВ, касаеща събитието, освен анорексична откъм обем, не успява изобщо да засегне важното от него. Вместо това от медията ни казват, че (1) Русия няма да напада Украйна (цитат по Рябков) и (2) политиката на НАТО на „отворени врати” ще продължи. Уви, и двете твърдения бяха повтаряни многократно от съответните страни много преди срещата, така че те определено не са новина. Още по-неловко става, предвид споменатата по-горе рамкова позиция на САЩ да не коментират Украйна без Украйна, когато от медията ни уверяват в обратното още в заглавието си: „САЩ и Русия за Украйна: Срещата в Женева бе определена като „откровена, директна и професионална„. И нито дума за истинските такива от срещата.

БНТ също са далеч от целта. Държавната телевизия всъщност е заложила на това да разгледа събитието чрез коментарите на двете страни (Рябков и Шърман). Което е твърде малко. Все пак от БНТ ни дават някакъв контекст (това, че въпросната среща ще е само една от няколко с американско и руско участие идните дни). Уви, и тук няма нито дума за истинските новини от срещата.

Сега си преставате, че сте в ресторант, стомахът ви вече бучи на хеви метъл и сте си поръчали свински стек, с гарнитура от нещо пържено и вредно. И когато вече подпирате брадичката на слюнката си, сервитьорът, явно объркал поръчката, ви носи чиния, в която някой е косил градина. Понеже точно това са направили бТВ и БНТ: подиграли са се на клиента си, който е поръчал свински стек, а те са му сервирали зеленчуци!

На този фон, Нова ТВ успяват не просто да „хванат” новината от срещата между американците и руснаците, но и да я „качат” в заглавието: „САЩ предложиха на Русия идеи за деескалиране на напрежението”. А по-надолу разбираме, че „въвеждане на лимити за размера и вида на военните учения и преговори за разполагането на ракети са били две от обсъжданите идеи”. Т.е. от Нова ТВ успяват да хванат рибата, която БНТ и бТВ пропуснаха. В случая единствената критика, която може да отправим към въпросната медия, е, че тя бе най-бавна от разгледаните тук в отразяването на събитието. А това, разбира се, има немалко значение. 

Така например, България он еър успя да отрази събитието както по-бързо от Нова, така и по-качествено от бТВ и БНТ. Да, явно е, че дописката на медията е компилация от други такива (чужди и български), но читателят не се интересува от това, стига информацията, която получава, да е коректна. И в BgOnAir, макар да е взето от БТА, прочитаме, „че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа”.

В обобщение можем да кажем, че наистина е обезкуражаващо, когато две от трите основни български телевизии не успяват да се справят с един несложен информационен повод от международното пространство. Все пак съвременният потребител – бил той на пържоли или на новини – е прекалено взискателен, за да се връща там, където не му носят поръчката. Ах, тези медии!

Изображение: Нова ТВ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.