Министър без електронен портфейл

„Обичам своя компютър, защото всичките ми приятели живеят в него!“

Неизвестен интернет автор

Този уикенд рано-рано сутринта, в „Събуди се“ на „Нова“ телевизия, се беше явил Божидар Божанов, който (ако не сте разбрали още) е министърът, оглавяващ най-новото министерство това на електронното управление. Основната тема на предаването трябваше да е кога в компютрите ни, наред с приятелите ни, ще заживеят също така данъчният, катаджията, жената от гишето в общината, общо взето – цялото чиновническо войнство.

Като цяло, интервюто остави у мен едно малко нечистоплътно усещане. Въпросите бяха плоски, повърхностни, без никаква особено съществена конкретика, сякаш нито водещата, нито продуцентският екип си бяха направили труда да проучат малко по-задълбочено темата. Въобще начинът, по който тази телевизия изглежда, че рязко смени курса и легна доста леконравно в скута на новата власт, е крайно смущаващ, още повече с оглед как лежеше и в този на старото управление.

Всъщност слабото качество на цялата рубрика си пролича още от въвеждащия репортаж, който пренесе публиката не просто седмица, а цяла година по-рано, на 31 декември 2021 г. и кой знае защо – в Бургас, в който момент от времепространствения континуум, местната кореспондентка на „Нова“ е била на лов за опашки. Явно обаче наслука е нямало, защото уловът се изразява в опашка пред… банкомат? Независимо от това, че машинката за добрия стар аналогов кеш е собственост и под опеката на частна банка, тази опашка всъщност не е без значение за темата. Само че в репортажа това значение го нямаше, а ние ще го изтъкнем някъде към края. Пред териториалната дирекция на НОИ виждаме репортерката да е случила на малко по-добър късмет. Под коментара как там опашка имало през целия ден, виждаме кадър-пресечка с 4 – 5 души, изчакващи пред сградата. Следва интервю със сравнително възрастен мъж, прекарал в дирекцията около 2 часа. Мъжът изразява готовност да ползва новите технологии въпреки възрастта си и заявява, че ще го направи, ако му бъде предоставена възможност.

Отново се пренасяме в студиото и следва протяжното и скучно интервю с Божанов, от което приблизително успяваме да разберем две неща. Първото е, че основният приоритет ще бъде въвеждането на е-управлението в МВР и най-вече в КАТ. Второто е изключително екстравагантната идея всеки от нас да извършва своята електронна идентификация, вместо с електронен подпис, както е сега, чрез смартфона си. Идеята звучи гениално, толкова модерно и вдъхновяващо. Само дето електронната идентификация е предмет на няколко директиви на Европейския съюз с твърде точни, ясни и категорични изисквания чрез какви е-инструменти може да се извършва тя. Съответно един подготвен и желаещ да поизпоти събеседника си журналист тук би попитал възможно ли е въобще квалифицираният електронен подпис, неговият специален, уреден в правото на ЕС сертификат, да бъде заменен от някакъв софтуер в смартфона, ще отговаря ли това на европейските директиви? Лично аз смятам, че не е възможно и това със смартфона е същата фантасмагория като лансираната от вицепремиера Асен Василев иновация за отопляване на София от топлите минерални извори.

Дали е някаква измислица или не – ще видим, аз не съм експерт, а пък поради липсата на въпрос от водещата, министърът не успя да изложи позиция. Макар и цели 3 години и 3 месеца по-стар от Божанов, заради професионалния си допир с държавните институции имам доста сериозен опит с ползването на абсолютно всички налични електронни услуги. Поради това и смятам, че имам отговор защо министърът на е-управлението би лансирал нереални екстравагантности, които са евентуално в противоречие и с правото на ЕС.

Всъщност този отговор го даде и самият Божанов някъде в средата на интервюто. И сега има много електронни услуги, каза министърът. Точно това е търсеният отговор, драги читатели, и той е, че – вярвате ли или не, към настоящия момент огромната част от основните административни услуги вече са напълно електронизирани. Всъщност голата истина е, че новоизлюпеното е-министерство почти няма с какво да се занимава, тъй като това, което остава, са общо взето фини настройки и отстраняване на някои непредвидени недостатъци. Например Търговският регистър е електронен още от създаването му през 2008 г., като преди 2 години му беше извършено отлично пълно надграждане (ъпгрейд). Системата на НАП също е електронна от около десетилетие и също беше надградена преди около година. За нея знам от сигурен източник, че в НАП са идвали от естонските данъчни, за да вземат ноу-хау. Естония е най-електронизираната страна в ЕС и точно естонците да идват да вземат ноу-хау от нас, е постижение, което не може да бъде отречено. От есента на 2020 г. датират първите ми заявени и получени електронно скици от кадастъра. И в портала за е-правосъдие вече се забелязва преодоляване на някои от значителните му недостатъци, като тази есен получих първите си електронни призовки и съобщения. За това преодоляване спомага системата за сигурно електронно връчване, която е на линия (онлайн) някъде най-късно от лятото на 2021 г., като благодарение на нея вероятно никога повече няма да ми се наложи да ходя да внасям книжа в някое деловодство. А Новата година ме сюрпризира приятно с портал с осигурен достъп дори до най-досадните формуляри, досега налични за попълване единствено и само на ръка, в редактируем PDF формат – още една сбъдната мечта, поне за мен.

Да, някои от тези е-услуги (особено последната) са достъпни откакто пролетес начена продължаващата промяна, но е пределно ясно, че те не се дължат на постижения на чистак-новото министерство на Божанов, което вероятно още си няма сграда, нежели компютърна мрежа и система. И както споменахме по-горе, той отлично знае това и дори не го отрича.

Така като изключим МВР, за което аз не храня надежда кога и как ще стане е-институция, за е-управлението на практика е останало едно най-основно нещо и то е гражданите да започнат да ползват вече наличните електронни услуги. Ето затова Божанов чертае химери как смартфоните ще заменят електронния подпис, при това с аргумента, че през смартфона щяло да е безплатно. На тези въжделения единствената реакция на водещата беше въпросът „А който няма смартфон?“, което е същото като да питаш защо да не може някой да спечели 6-ца от тотото без да пуска фиш. Само че въпросът с ползването никак не е за пренебрегване, като едва ли безплатността на е-идентификатора е решението, точно както това не беше решението и по отношение на ваксинацията. Защото чак през 2019 г. пред Търговския регистър спряха в края на всеки юни да се вият опашки за подаване на фирмените годишни отчети – повече от 10 години след стартирането му като изначално електронен. Включително намалените наполовина такси при подаване на е-заявление нищо не помогнаха, като и до ден днешен се подават заявления на място и на хартия. Друг беше поводът мнозинството от хората да се „светнат“, че има и по-лесен, че и по-евтин начин, но няма да го издам тук, защото ми е любопитно министър Божанов знае ли го, като се надявам скоро някой журналист да вземе да го попита.

Така се връщаме пак до незададените в предаването въпроси. Крещящ пример е заснетата в репортажа преди интервюто опашка пред банкомата. „Защо се редите на банкомат?“ „Защо не банкирате електронно през интернет?“ Ето това са въпроси, който не чухме от репортерката, а те са важните, защото кому са нужни е-услуги, ако в крайна сметка пак ще се наредим на опашката, пък макар и накрая на гишето да означим самоличността си чрез въвеждане на ПИН в смартфона си? И в крайна сметка – министерство на е-промяната ли ни трябва или промяна на е-съзнанието? Или както беше казал нетактично, но съвсем дигитално, един министър-председател преди вече повече от 20 години, когато компютрите още бяха рядкост в доста администрации – дали пък не е нужно да променим чипа? И не е ли това работа на едно друго министерство – това на образованието? И не е ли всичко това процес, дълъг и мъчен? Ето това са въпросите, които аз искам да чуя зададени на министър Божанов, защото вече 7 години ежедневно ползвам в работата си електронни услуги и това с апликацията в смартфона просто не му звучи сериозно. И въобще, да вземат да го питат с какво смята да се занимава, само че питащият да е подготвен, да е проверил кое, кога и как е било въведено, какво остава още да се въведе и какви са допустимите от правото на ЕС средства за е-идентификаци Ах, тези медии! – дайте шанс на министъра да разсее тази наша пуста скептичност, пък току-виж успял да ни убеди, че цялото му министерстване не е „без портфейл“, даже и електронен.

Изображение: Нова ТВ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Димитър Стоянов

В гимназията и в първите години като студент Димитър Стоянов пише и публикува, основно във в. „Монитор”, коментари на политическа и правна тематика. През 2005 г. е избран за народен представител, през 2007 г. за евродепутат, а по-късно е преизбран като такъв. Междувременно завършва висше образование – специалност „Право“ в Софийския университет. Впоследствие излиза от политиката и през 2015-та г. полага клетва като адвокат от Софийската колегия, като и до днес работи на свободна практика по специалността си.