10 въпроса към военния министър

Когато министърът на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев излезе с позиция във Фейсбук, касаеща нарастващото напрежение между Украйна и Русия, както и евентуалното ситуиране на България като държава-членка на НАТО, медиите реагираха бързо, повсеместно отразявайки думите му.

бТВ дори „вкараха” министъра в новините си, а Свободна Европа не пропусна да придаде определена конотация на дописката си: „Военният министър е против нови войски на НАТО в България. Русия го приветства”. Лека хладина лъха и от заглавието в Дневник: „За министъра на отбраната не са нужни допълнителни войски на НАТО в България”. На този фон обаче Mediapool ни представят новината наистина неутрално (което би трябвало да значи и професионално): „Военният министър се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас”. Изказването на ръководителя на ведомството попадна и в международния информационен обмен (Reuters).

Във въпросната позиция на Стефан Янев, която в цялостен вид може да видите тук, министърът се ангажира с няколко тези.

Основните две от тях са следните.  

Едната e, че разполагането на допълнителни войски по Източния фланг на НАТО, по модела на засиленото предно присъствие, ще доведе до нарастване на напрежението в региона.

Другата e, че към този момент не са налице обстоятелства, които да налагат разполагането на допълнителни войски на Алианса на наша територия.

Интересно е, че още на другия ден, тази позиция на министър Янев бе опровергана от премиера Кирил Петков.

И при все че явно самият Янев предпочита да не коментира допълнително изразената от него позиция, то Министерство на отбраната, на което той е ръководител, не може да избяга от отговори на въпроси, свързани с нея. Дори и даден министър да си вземе „медийна отпуска” по даден въпрос, това не означава, че ръководеното от него ведомство няма изградена позиция по него. Още повече че за контакт с медиите, министерствата си имат пресцентър, който, и то в съгласуван режим със съответните дирекции по компетентност, трябва да отговори на постъпилите въпроси. И за да се случи това, няма значение дали министърът е на разположение или не.

Ето въпросите, които медиите трябва да зададат на министъра при първа възможност, а при негово трайно неразположение спрямо средствата за масова информация, питанията трябва да бъдат адресирани към пресцентъра на Министерство на отбраната:

  1. Г-н министър, изразената ви позиция ваша ли е или на президента Румен Радев?
  2. Г-н министър, да гледаме ли на тази ваша позиция като продължение на президентското Крим „в момента е руски, какъв да е”?
  3. Г-н министър, след като по думите на министър-председателя позицията на България спрямо реакцията на НАТО, в контекста на напрежението между Украйна и Русия, не е обсъждана в Министерски съвет, какво целите с излагането в предварителен порядък на вашата такава?
  4. Г-н министър, ако позицията ви е просто лична, но тя е в контраст с тази на премиера, който заяви, че „България ще бъде активен член на ЕС и НАТО”, значи ли това, че имате разминавания с ръководителя на изпълнителната власт?
  5. Г-н министър, как така се обявявате едновременно за „единен подход от страна на НАТО” и в същото време застъпвате позиция (срещу разполагането на допълнителни войски по модела на засиленото предно присъствие), която е в рязък контраст с тази на вашите източноевропейски колеги от НАТО?
  6. Г-н министър, да разбираме ли, че според вас „нежелано нарастване на напрежението в региона” би било функция на дислоцирането на допълнителни войски в държавите от Източния фланг на НАТО, но не е резултат от струпването на такива от страна на Руската Федерация по границата с Украйна?
  7. Г-н министър, дайте пример за „необходими обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия”?
  8. Г-н министър, след като според вас „на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност”, защо само преди шест дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че струпването на войски на Руската Федерация по границата с Украйна е „провокативно, дестабилизиращо. И подкопава сигурността на Европа”?
  9. Г-министър, бихте ли очертали направленията, от които според вас произтичат потенциални заплахи за България?
  10. Г-н министър, бихте ли ни казали как цялата ви позиция кореспондира с трите основни задачи на НАТО, така както те са дефинирани през 2010-та г. в Стратегическата концепция на Алианса за колективна отбрана, управление на кризи и кооперативна сигурност?

„Ах, тези медии!” няма претенцията за интелектуална собственост на тези питания, така че журналистите могат да ги използват свободно винаги и когато видят министъра на отбраната.  

Изображение: БНТ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.