100 дни толеранс към Кирил Петков? Да, от медиите

В първото си голямо интервю като премиер, което преди няколко дни „Панорама” излъчи, чухме Кирил Петков на запис. Това означаваше няколко неща: никой от въпросите не трябваше да го затрудни; мисълта му трябваше да тече гладко; трябваше да бъде убедителен. Трябваше, но не се случи нищо подобно.

Разбира се, тъй като „Ах, тези медии!” е мета медия, която следи не толкова обекта, а субекта, основните два въпроса са: нарочно ли Петков получи толкова голям медиен комфорт, който му беше предоставен с възможността това интервю да не бъде на живо, а вторият е: успя ли Бойко Василев да го притисне. Но ако разсъждаваме логично, отговорът на второто питане вероятно ще е отрицателен, и то не за друго, а поради обстоятелството, че разговорът бе предварително записан.

За отговора на първия въпрос не можем да бъдем категорични – не е изключено поради посещението на Петков в Брюксел, да се е наложил този формат на интервюто. Но това не променя факта, че у зрителя остана леко неприятен привкус на предварително уговорени въпроси и назубрени (дори не отлично) отговори.

Затова в случая по-важен е вторият въпрос. Още с първите два въпроса: „Как изглежда реалността?” и „Контролирате ли ситуацията?”, Петков получи, а и се възползва от възможността (за което не може да бъде обвиняван, всеки на негово място би го направил) да каже това, което той иска и е преценил като най-удачно, а не това, което непредубеденият зрител би желал да бъде извлечено от него, дори то да бъде направено под формата на журналистически натиск.

Следващите въпроси, които Бойко Василев му зададе, вече бяха такива, които със сигурност интересуват всеки, който поне малко вълнува какви хора ни управляват. Проблемът, който вече посочихме, беше форматът и мястото на интервюто – не на живо и не в студиото на „Панорама”, където Василев се чувства в свои води и съобразено дори с времето, което има, дирижира предаването, а на запис, и то в кабинета на министър-председателя в Министерския съвет, където Петков беше домакинът и говореше толкова, колкото той иска, дори това да означаваше (а то беше така) впускането му в излишни обяснения и словесни алабалистики.

Два дни след това интервю, Кирил Петков даде второ, което вече беше в студио, съответно – на живо. В предаването на Светослав Иванов по btv – “120 Минути”, зрителите напразно очакваха да чуят нещо по-различно от казаното в „Панорама”. Иванов стартира ударно, като още с първия въпрос опита да постави Петков в непривична и неудобна за него позиция (до този момент поне): „Уж тръгна по вода в началото на седмицата, а после ви удари ток”. И в интерес на истината му се получи, поне дотолкова, доколкото на Петков му пролича. Не се получи по друга линия – макар и въпросът безспорно да беше интересен и поднесен обещаващо, отговорът вече го чухме преди няколко дни. Или по-точно – Петков повтори почти дословно всичко, което каза и пред Бойко Василев. Опитният Иванов се опита да вкара разговора под свой контрол, като и с второто си питане: „Ако ГЕРБ не бяха внесли предложението си за мораториум и от не беше гласувано в пленарната зала (така, както беше гласувано), щяхте ли да останете за идеята за мораториум?”. Повтори се обаче ситуацията след първия въпрос – Петков не знаеше какво точно да отговори, което пролича и по вмъкването в отговора на любимата му дума – „анализ”, която той използва винаги, при опит да се измъкне от някое питане. Но не се получи, защото министър-председателят отново продължи да повтаря казаното в „Панорама”.

Точно в този момент направи и неприятно впечатление това, че Петков използва неофициална форма при отговора си: „Ти знаеш”. Никой журналист не може да бъде заложник на стандартите (или липсата на такива) на госта си, но е редно да се знае какви са причините, поради които гостът си е позволил да демонстрира личното си познанство (може и приятелство) с водещия.

Макар да се опитваме да избягаме от коментар, касаещ какво каза Петков, това е почти невъзможно. Това всъщност е същината и на двете интервюта – просто Петков използва студиото на btv, за да затвърди позициите, които няколко дни преди това заяви в записа за „Панорама”. Интересен въпрос е дали частната телевизия е решила, че ще успее да ни предложи нещо по-различно от продукцията на обществената преди два дни, разчитайки на наистина доброто водене и моделиране на Иванов, което просто не му се получи този път, защото Петков неотлъчно следваше израза: „Едно си баба знае, едно си баба бае“. Или по-лошо – без дори да се опита да удовлетвори щенията на зрителите, btv просто предостави медийно време на Петков, в което той отново си изрецитира вече наученото.

Недобро впечатление направи и повторението на повечето теми, които присъстваха и в „Панорама”. Да, безспорно се касае за важни въпроси, но буквално преди 48 часа вече бяхме научили отговорите им – КЕВР и цената на тока, Северна Македония, ваксинацията,”Зеленият сертификат”, Гешев (Ах, този Гешев!).

С риск да прозвучи крайно – поради дублирането на не един и два въпроса, както и заради непосредствената му времева близост с излъченото два дни по-рано по БНТ, второто интервю с Петков, което гледахме по btv, по-скоро беше излишно. Защото и безспорните журналистически качества и умения да дирижира разговора, този път не послужиха на Светослав Иванов – той просто бе погълнат от  „анализите” на Кирил Петков.

От споделен интерес е – и на гражданите, и на властимащите, а най-вече на медиите, занапред да виждаме Кирил Петков в не толкова санитарна среда, в която интервютата са на запис, темите – еднотипни, а близостта с водещия кара премиера да говори на „ти”.

Ах, тези медии – в желанието си да изпишат вежди, ще извадят очи – при това, своите!

снимка: btv

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.