Проверки и наказания – само след намесата на медиите

Една от водещите новини тези дни се оказа случка, разиграла се на „Дунав мост” при Русе, която трудно може да се нарече новина поради две причини: първо, защото безобразното отношение на държавни служители към гражданите от години е постоянна величина, с която нито едно правителство досега не е успяло да се справи, и второ, защото сигналът е подаден на 25 октомври, а научаваме за него с почти два месеца закъснение.

На изпратения до платформата „Обществен контрол” видеоклип виждаме служител на БГТОЛ, който се държи грубо, обижда и ругае молдовски гражданин в спор за начина на плащане – молдовецът искал да плати с карта, но служителите на моста се опитали да го принудят да плати в брой.

Най-подробно новината беше отразена от НоваТВ, която отдели десет минути на случая в сутрешния си блок, а по-късно продължи темата и в централната емисия новини. В материала, излъчен в „Здравей, България”, главната роля беше поверена на Иво Дошев от „Обществен контрол”, който обясни какво е предназначението на платформата и разказа какви са корените на конфликта. Той насочи вниманието не само към арогантното поведение на служителя, но и към проявеното от него чувство за безнаказаност и недосегаемост, като призова министъра на транспорта Николай Събев да вземе мерки, а екипа на НоваТВ – да извърши проверка колко камиона са влезли в страната, колко са се регистрирали в Румъния и колко пари са отчетени, уточнявайки, че липсват седемстотин милиона, както и защо няма движение по този и по множеството подобни сигнали. Дошев каза също, че очаква да се направи справка на имотното състояние на лицата от скандалния видеоклип и на техните близки, и сподели, че платформата има предварителна информация за „сериозно позитивно развитие в тази посока”. Той подчерта, че трябва да се види защо хората са принуждавани да плащат в брой и какъв е личният стимул на служителите.

Водещият Виктор Николаев първоначално се запита кой и по какви критерии подбира служителите на БГТОЛ и какви ще са последствията за провинилия се, а по-късно помоли колегите си да покажат лицето му и прикани зрителите да изпратят още сигнали, ако са ставали жертва на подобно поведение, като сподели, че от БГТОЛ са отказали участие в предаването. Водещата Мирослава Иванова прочете писмен отговор от АПИ – Русе, в който се твърди, че е образувано дисциплинарно производство и в момента се извършва проверка, а също и че са поднесли извинения на молдовския гражданин и че не толерират подобно поведение.

Отново в „Здравей, България” министърът на електронното управление Божидар Божанов коментира случая, като каза, че „това е недопустимо поведение”, и обеща да бъде направена проверка. Божанов заяви също, че навсякъде в администрацията трябва да се приемат плащания с карта.

Вечерта НоваТВ продължи темата в централната си емисия новини, като обобщи накратко излъчения в сутрешния блок материал, след което последва изявление на министър Събев, който заяви, че подобно поведение „не е достойно” и обеща, че „това няма да се получава повече”. Разбрахме и че вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов също е разпоредил проверка по случая, като са поискани обяснения от виновника. Изискани са и данни за преминалите товарни превозни средства през „Дунав мост” и за платените пътни такси от 1 януари до 20 декември тази година. Изясни се и че инцидентът е от 22 октомври.

В писмен вид с подробности и с всички прилежащи видеоклипове случаят беше отразен на сайта на НоваТВ, както и на свързания с телевизията „Вести.бг”.

БТВ представи историята съвсем накратко през деня на сайта си „БТВ Новините” и ѝ отдели повече време в централната емисия новини, като информацията на практика се припокрива с тази на НоваТВ.

На 18 декември в предаването „Тази събота” темата беше засегната отново. Най-напред транспортният министър Събев заяви, че след като скандалният служител очевидно е виновен и „проявява поведение, което абсолютно не отговаря на достойнството на служител на българската граница”, резултатът трябва да бъде уволнение, но и да се видят другите причини за подобно държание, които впоследствие да бъдат отстранени, и обеща „много интересни резултати” в скоро време. Веднага след това министърът на регионалното развитие и благоустройството Караджов нарече отношението към молдовския гражданин „грубо, абсолютно неприлично, скандално” и каза, че от героя на клипа са изискани обяснения и във вторник ще има решение по случая. Той сподели, че го притесняват други три неща: защо не е имало по-сериозно отношение от страна на АПИ по този сигнал в продължение на месец и половина; отразяват ли се и как кешовите плащания; за да се установи дали кешовите плащания не отиват в нечий джоб, ще се сравни броят на влизащите камиони и ще се засекат данните от тол системата и ако се появи разлика, ще последват „много тежки мерки”. Това изявление на Караджов по-късно беше отразено и от „Вести.бг”.

БНТ, подобно на НоваТВ, покани за коментар Иво Дошев, който този път спомена, че може би арогантното поведение на служителя се дължи на закрила от по-висше ниво, и подчерта, че до появата на клипа, жалбата не е била разгледана. От репортерката Зоя Велинова разбрахме също, че държавният служител продължава да е на работа, и отново се запознахме със становищата на министъра на транспорта и на АПИ.

ТВ „Европа” представи историята в едър щрих, като централно място в репортажа ѝ зае споделеното във Фейсбук видео.

Сред другите медии, обърнали внимание на скандала, изпъкват „Дарик”, и „Медиапул”, където е поднесена информацията от НоваТВ (макар и доста нескопосано в първия случай). В края на втората статия се съобщава, че приходите от тол такси са по-ниски от тези от винетките, като за тази година са планирани около четиристотин милиона. Анонимният автор твърди, че вината за ниските постъпления е на бившия премиер Бойко Борисов, „клекнал” пред заплахите на превозвачите, но и на служебния кабинет, отказал да повиши таксите заради изборите – нещо, което се очаква да направи правителството на Кирил Петков. „Дунавмост” обобщават историята съвсем накратко, но от друг техен материал, публикуван в късния следобед на 16 декември, научаваме, че „подобни разправии не са рядкост, въпреки че в случая арогантният език на служителя е безпрецедентен” и че най-често този вид „инциденти” са свързани с шофьори на камиони или на микробуси, като е обяснено откъде възниква конфликтът.

Въпросите, които нито една медия не използва случая да зададе, са:

1. Преминават ли държавните служители обучение за работа с гражданите при постъпването си на работа?

2. Разглеждат ли се изобщо сигнали (за грубо отношение, злоупотреба със служебно положение, престъпления по служба, корупция и т.н.), които не са станали медийно достояние, и защо е нужна намесата на медиите, за да си свърши работата Държавата? (По БТВ Караджов сам повдигна частично въпроса.)

3. При доказани провинения на държавни служители следват ли подходящи наказания (последно предупреждение за уволнение или уволнение), или санкциите са проформа… или просто случаите се замитат под килима?

4. Как се казват провинилият се служител и прекият му ръководител и защо първият е на работа, докато тече проверката срещу него? Има ли и предишни сигнали срещу някого от двамата и ако да, за какво?

5. Как е възможно през 2021 г. в държавни учреждения да има неработещи постерминали? (Дори случаят да не е бил такъв, на други места сме се сблъсквали неведнъж именно с този проблем.)

6. Било ли е запознато служебното правителство с инцидента? Ако не, как е възможно? Ако да, изборите ли са причината за потулването му, или става дума за обикновено безхаберие?

7. Кой ще поеме отговорност за поредното петно върху образа на България, нанесено от този и от други подобни скандали?

Накрая нещо, което направи силно впечатление в отразяването на този случай – журналистите не се осмелиха да зададат почти никакви сериозни въпроси. Това, вместо тях, направи Иво Дошев, докато те оставиха двамата министри сами да преценят каква информация да поднесат на зрителите.

Изображение: Нова ТВ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Татяна Иванова

Татяна Иванова е завършила испанска филология в СУ. От 2017 г. е доктор по испански – с тема на дисертацията „Феминизация на испанския език в обществено-политическата реч“. От 2008 г. преподавам политически и практически испански в УНСС. Пише като автор за различни медии.