Новата власт на гости у старите медии

Встъпването в длъжност на ново правителство винаги е събитие от изключителна важност – за политиката, обществото и, разбира се, за медиите. Последните се борят за възможно най-голям дял от увеличения обществен интерес, затова се стремят да привличат за своята аудитория атрактивни гости – както анализатори, така и преки участници в управлението.

Профилът на избраните гости често подсказва и за позиционирането на съответната медия в новата политическа реалност. Като прибавим и начина на отразяване на церемонията, бихме могли да си направим доста изводи – макар и не окончателни.

Да видим как се представиха в случая водещите (по рейтинг) телевизии през последните около 24 часа.

БНТ „дръпна“ с ексклузивно интервю с току-що положилия клетва като премиер Кирил Петков. Изглежда то беше уговорено предварително, като засега не може да се твърди дали това се дължи на статута на обществената телевизия или на някакви по-специални връзки на настоящото ръководство с новото правителство/с неговия пресцентър. Въпросите не бяха изненадващи, а когато се оказа, че времето е ограничено (заради церемонията по предаване на властта), и интервюиращата Надя Обретенова имаше възможност само за още един въпрос, тя избра казуса с Република Северна Македония – едновременно щекотлив за правителството, но и представляващ безспорен интерес за аудиторията.

В централната новинарска емисия, като изключим първоначалния възторг на водещите („най-после имаме редовно правителство“), събитието бе отразено професионално и обективно. „Сензацията“, която депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта) поднесе от парламентарната трибуна – за евентуална заплаха към него, бе спомената към края на емисията, без да се стига до нездрав журналистически интерес.

Изборът за сутрешния блок на следващия ден беше доста показателен – зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Едно от знаковите послания на Кирил Петков при встъпването му в длъжност бе призивът към главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка. Сарафов смекчи създалото се напрежение – „Аз не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство, а БНТ остави като основно впечатление стремежът си към балансираност.

БТВ привлече новия здравен министър проф. Асена Сербезова за интервю в централната новинарска емисия. Актуалната тема дали „зеленият сертификат“ ще продължи да съществува, бе едва застъпена набързо в края на участието, а въпрос как министерството смята да повиши нивото на ковид ваксинация сред населението (предвид провалът на предшественика ѝ във ваксинационната кампания), изобщо липсваше. Това, в съчетание с упреци в социалните мрежи, че медията е „орязала“ единствено изказването на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов при отразяването на парламентарните дебати, навя изводи, че бТВ осигурява известен медиен комфорт на здравното министерство.

Този комфорт обаче не е задължително автоматично да се пренася към цялото правителство (и парламентарно мнозинство). Малко по-рано гост в „Лице в лице“ бе депутатът от ИТН Николай Радулов, който уверено изрази оптимизъм, че правителството ще изкара пълен мандат, но водещата „задълба“ с допълнителни въпроси, изискващи по-сериозна аргументация.

Интересен бе ходът на медията по отношение на сутрешния блок – коментираха Мирослав Севлиевски и Мехмед Дикме, министри в кабинета „Сакскобургготски“ между 2001 и 2005 година.

В централната новинарска емисия на Нова телевизия струеше по-голям ентусиазъм, а „бомбата“, хвърлена от Хазарта, предизвиква далеч повече внимание. Кулминацията обаче дойде накрая, с репортажа, озаглавен „Министри с таланти“, както и пожеланието на водещата Ани Салич „Успех на новата власт!“.

В сутрешния блок гост беше вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Водещият Виктор Николаев започна с „Успех!“ и констатацията „няма да имате 100 дни“. Сандов бе общо взето „разходен по конспекта“, но (например) на доста непопулярната у нас прогноза за сериозно изменение на климата до 2050 година, не бе обърнато внимание от страна на водещите. Накрая, вероятно за баланс, гостът бе вкаран в казуса с негова снимка, разпространявана в социалните мрежи, на която пуши свита цигара (въпросът беше с какво).

Като цяло, Нова телевизия създаде усещане за „близост“ с новата власт. От нея (телевизията) зависи в бъдеще да го опровергае, ако въобще желае.

Друг нов министър (Божидар Божанов, на електронното управление) гостува в сутрешния блок на „България он еър“. Продължителността на интервюто бе сравнително по-кратка и по тази причина буди учудване защо в края се намери време за въпроси от типа „каква е личната Ви мотивация да станете министър?“, а също и представянето на усилията му в посока писане на стихове, като преди това Божанов не бе попитан как ще гарантира, че няма да бъде продължена досегашната практика да се дават сериозни суми за е-правителство с повече от скромен резултат.

Преди това участие, по темата за новото правителство, телевизията заложи солидно на аналитичната част – дадена бе трибуна на политолозите Милен Желев и Димитър Ганев, на кризисния психолог (и бивш депутат) Христо Монов и поета Владимир Левчев, на анализаторите доц. Антоний Гълъбов и Милен Любенов, на общественика (и също бивш депутат) проф. Стоян Денчев… Широка и разнообразна палитра от мнения, но отношението към министър Божанов сякаш наклони везните.

Нито една от 4-те телевизии, поне в първите часове на новото правителство, не покани представител на опозицията. Първоначална благосклонност към новите управляващи или сигнал за предпочитания? Или още по-крайно – големите и комерсинални частни телевизии много бързо и лесно пристанаха на новата власт. Не можем да си кривим душата, правителството е добър рекламодател.

А защо никоя телевизионна медия не зададе и един друг, не по-малко важен въпрос – за кого гласуваха десните избиратели и кой ги подведе да подкрепят комунисти, либерали и зелени?

На този въпроси ще трябва да отговорят медиите с поведението си в бъдеще. Ах, тези медии!

Изображение: Нова тв

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Димитър Петров

Димитър Петров е роден през 1978г. в София. Магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия. Секретар на "Един завет" - Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. Член на Младежки консервативен клуб. Има множество коментари във водещи български медии.