Седмичен Медиен Сюрреализъм

Медийно-политическата обстановка далеч не само в България е такава, че често навява мисли за сюрреализма, в който вече не сте сигурни в собствената си нормалност. Оруел, Хъксли и Бредбъри може да са описали ужасяващи антиутопии, но дори те не са имали въображението да си представят настоящата патетична, до степен на пародийна, абсурдност. Нека разгледаме примерите само от последната седмица.

Кирил Петков и върховенството на закона

Бъдещият министър-председател и лидер на формацията победила на изборите „Продължаваме промяната“ Кирил Петков даде интервю за авторитетния германски вестник Spiegel. Изведеното заглавие е цитат – „Ще бъдем безмилостни в прилагането на закона“. Всички се надяваме това да бъде така, но не става ясно дали „закона“ включва и Конституцията или тя е „с остаряла концепция и принадлежи на живите, а не на мъртвите“. Във всеки случай наблягането точно на закона, малко след като доказано си нарушил основния в рамките на същата календарна година, е нагло. Предвидливо ПП „ПП“ не наблягаше на темата и избягваше споменаването на „закон“ в предизборната кампания, оставяйки това на астралния си близнак – „Демократична България“. Точно защото щеше да бъде сюрреалистично и прекалено очевидно, ако това беше основната линия. Едва ли някоя от българските медии ще отбележи този когнитивен дисонанс.

„Ах, тези медии!“ обаче обърна специално внимание на това как въпросното интервю на Кирил Петков за Spiegel бе отразено в българските медии (вижте тук).

Зелени Сертификати за всички или почти

През 2021 бяха проведени три пъти избори (ако броим и балотажа – четири). За тях бяха похарчени съответно:

Април 2021 – 110 млн. лева

Юли 2021 – 57.1 млн. лева

Ноември 2021 (2в1 и балотаж) – 123.8 млн. лева

Общо – около 300 млн. лева (част от които за закупуване на машини). Или по повече от 1 милион лева за окончателно избиране на депутат. Ако приемем, че тези ще се задържат повечко.

Но не само финансовата част е важна! Това все пак са народни избраници, ПРЕДСТАВИТЕЛИ, елитът на България. Как така ще ги оставим без да им се иска зелен сертификат!

След като дълго време, и то далеч не само българските политици, са безкрайно разтревожени за здравословното състояние на нацията, след толкова много грижи през последните две години – локдауни, мерки, зелени сертификати, маски, нека да им върнем жеста и покажем, че ни пука за тях, нека да ги задължим да показват зелените си сертификати.

България е виновна за депортацията на малцинства…според Германия

Междувременно в анализ на Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) се заявява следното: „В Македония България провеждаше безжалостна политика на българизиране. Българските власти натикаха в гета живеещите там евреи, а накрая ги депортираха в Треблинка.“

Това, разбира се, е споделено абсолютно безкритично от българските медии, особено в либералния спектър ( ″Българската фашистка окупация″: германски наблюдател за спора между София и Скопие (DW) .Политически отговор също нямаше. Моля ви само да си представите, че това беше заявено за Полша, например. Но след като сме съгласни, нека не спираме там!

Ето примерно заглавие, което ФАЦ и „Дойче Веле“ може да използват:

„Хитлер живял в Смолян, Джако се крие в Сливен (БългарияДнес)“

Това навярно също не би било достатъчно, очаква се до няколко години да бъдем обвинени и в самото започване на Втората световна война, а Адолф Хитлер и Йозеф Сталин да са имали сметки за уреждане от някое предишно издание на „Маскирания певец“ и да са от Карнобат и Симитли. Примерно.

Всеки зелен турист – на борба за световния климат

През седмицата се проведе и някаква среща на някакво НПО и някакви експерти, с някакво министерство, този път на тема „Туризъм“  „Как можем да спрем климата да бъде…климат“. Пропуснахме да споменем, че са присъствали и някакви мистично звучащи „заинтересовани лица“. След като ще имаме я министър, я цял вицепремиер по климатичните въпроси, вероятно и някой експертен съвет и поне още една агенцийка, трябва да почнем от рано!

Сектор Туризъм срещу климатичните промени – как изглеждат основните предложения? Погледнете пак заглавието. Ето какво четем:

  • хотелите ще да заменят еднократните козметични продукти (сапуни, шампоани, душ гелове) с дозатори за многократна употреба
  • сламките и пластмасовите чинийки ще се заменят с биоразградими алтернативи от захарна тръстика
  • торбите за пране ще станат хартиени

Социализмът поне беше станал майстор в обобщаването на подобни идеи в едно изречение, без излишни алабализми:  „Всеки луд на борба за световен комунизъм“

Нали не сте си мислили, че подобни неща се случват само в България? Напротив, ние сме прости жаби, които гледат подковаването на другите коне. Да видим и най-уникалните попадения из глобалните медии.

Бойкот на Олимпийските игри или не точно

САЩ  обявиха бойкот на Олимпийските игри в Пекин догодина. Ама не баш. Бойкотът щял да бъде само дипломатически. Накратко – няколко хрантутници с неясна функция и никаква полза няма да пътуват безплатно до китайската столица. А едно време какви бойкоти имаше, ехей – същински вълшебници!

Единият блок не отива на Олимпийските игри в Москва, а след четири години другият – на тези в Лос Анджелис. Изцяло с всички спортисти, а не само някой и без това безсмислен държавен секретар. От своя страна китайците обявиха, че не са ги канили. Пасивно-агресивното „фръцкане“ се ожесточава, а дори все още милениълите не са взели властта.

Това половинчато поведение продължи в линията на американския президент Джо Байдън и по отношение на Украйна. На които ще им бъде помогнато…ама не баш. Ако Русия нападне Украйна, САЩ няма да изпратят армия, ами ще наложат… сурови санкции. Сигурен съм, че точно руснаците, които живеят в мизерия повече от век, ще бъдат изключително трогнати от това, че някой олигарх няма да може да лети до Лондон, за да си гледа собствения футболен отбор.

Как трите основни български телевизии – БНТ, бТВ и Нова ТВ – видяха виртуалната среща между Джо Байдън и неговия колега Владимир Путин, основна тема на която бе именно Украйна, може да прочетете тук.

За финал – минутки за култура!

Световнонеизвестна писателка ще прави феминистки преразказ на „1984“ на Джордж Оруел, четем в световноизвестния преразказ на „1984“ на Джордж Оруел – вестник „Гардиън“.

Книгата ще бъде преразказана от гледната точка на Джулия – любовницата на главния герой Уинстън. Най-интересното е, че Уинстън, в сюжета на книгата, се занимава с… пренаписване на историята в Министерството на Истината, за да е сигурен, че всяка следа от миналото е заличена и заменена с текущата политика на Големия брат:

„Сега например, през 1984-а, Океания в съюз с Изтазия воюваше срещу Евразия. Нито в частен разговор, нито публично се признаваше, че някога трите сили са били групирани по друг начин. Всъщност, както Уинстън много добре знаеше, само преди четири години Океания воюваше с Изтазия и беше в съюз с Евразия. Но той знаеше това тайно, само защото контролът над съзнанието му не бе пълен. Официално никога не бе имало смяна на съюзника. Океания беше във война с Евразия: следователно Океания винаги е била във война с Евразия. Врагът за момента винаги олицетворяваше абсолютното зло и оттук следваше, че всяко споразумение с него в миналото или в бъдещето е невъзможно.”

Иронията наистина е неописуема с думи.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Николай Облаков

Създател на дясната платформа „Консерваторъ“. Има опит като маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании, както и като главен редактор и колумнист в български медии. Дигитален редактор в Евронюз България.