Двамата братя Куомо и гнилата ябълка CNN

Срастването на медии и политическа власт е тема, която периодично възбужда българската журналистика и „демократичната прослойка“ като цяло, карайки я редовно да вибрира между праведното възмущение и катарзисното самобичуване.

Много редакции тук обичат да придават почти задължителен географски характер на корупцията на информационните служители, „хванати на калъп“ с партийните оператори. По един или друг начин винаги ни се натрапва как мракът от деспотичния Изток гаси надеждите и тук, като може да бъде разпръснат само от западните либерални светлини и светила. Те са пример за подражание, някой би казал и за подчинение. Корпоративните телевизии и издания от „демократичен вид“ продължават да вдъхновяват вече протъркано преклонение в България. Паралелите обаче вече са повече със стари скечове на Тодор Колев от „Как ще ги стигнем“, отколкото с някакъв реалистичен разрез на сегашната ситуация.

Да, определено няма много примери за подобрение из „деспотичния Изток“, но частта за „западните светила и светлини“ откровено минава в жанра фентъзи комедия.

Това става особено ясно в моментите, когато големият емоционален разказ е продупчен от фактите на терен, и в медийната ни машина се случи това, което интелектуалци в публицистично предаване биха нарекли „когнитивен дисонанс“. С други думи, когато мантрата „защо не приличаме на западните медии“ стане молба тип „може ли да спрем да говорим за западните медии?“

Актуалната драма със CNN е ярка илюстрация на проблема. В момента се разгръща епичен скандал за срастването на медии и власт. В САЩ. Множество крехки и лабилни либерални представи за „правилните и примерни“ медии ще бъдат „осквернени“ от някакви нагли факти за публична и високоплатена гавра с всякакви стандарти за журналистическа етика.

И така, какво се случва? Най-рейтинговият водещ на световноизвестната кабелна, новинарска и коментарна телевизия беше уволнен, защото използвал положението си, за да помогне на своя брат и разследван за сексуално неприемливо поведение бивш губернатор на Ню Йорк. Това е история за падението на двамата Куомо – медийната звезда Крис и политическият идол Андрю. Но преди всичко е разказ за CNN – пропагандно крило на властващата в Америка Демократическа партия, злополучно маскирано като независима медия със стандарти и традиции.

Само преди около година Крис и Андрю Куомо бяха любимци от и на елита. Първият повтаряше всяка опорна точка на партията и следваше стриктно политически коректните догми. Вторият беше звезда на същата партия и потенциален бъдещ президент. Крис канеше брат си Андрю – тогава действащ губернатор – в своето предаване за „интервюта“, които повече прилягат на едни други жанрове и канали, обикновено забранени до 18-годишна възраст. Праймтаймът на CNN приличаше на емисия от Северна Корея, но с висок бюджет и итало-американски лафове. Тогава това очевидно срастване на медии и власт направо в ефир, не беше проблем.

Но в един момент Андрю Куомо стана излишен на Демократическата партия. Радикалната чернокожа главна прокурорка на щата Ню Йорк, Летиша Джеймс, си харесва губернаторското кресло и организира #MeToo дефенестрация на Куомо, който пък се беше възкачил на трона след участие в подобно премахване на предишния губернатор, Елиът Спицър. Както каза Тъкър Карлсън – „политиката в Ню Йорк е от византийски тип“. 

И така Куомо се сдобива с разследване за сексуално неприемливо поведение. Брат му Крис се включва като неофициален съветник и използва медийните си връзка да търси „мръсотия“ срещу жените, които обвиняват губернатора. Прокурорът Летиша Джеймс пуска публично селекция от смущаващи мейли и съобщения между топ водещия на CNN и екипа на Андрю Куомо.

Изведнъж цялата либерална класа се оказва шокирана от неетичните контакти между братята. Първо подаде оставка Андрю, по-късно дойде уволнението на Крис. Сега CNN опитва да управлява щетите, не особено успешно.

Куомо е имал прясно подписан четиригодишен договор за 6 милиона долара на година и възнамерява да съди телевизията за сочна, сочна сума. Излиза и информация, че шефът на медията, Джеф Зукър, е знаел за всичко, за което формално е уволнен Куомо, но то било тайна от началството и колегите. Те пък извадиха ножовете за падналия Крис, с класически реакции ала „Никога не сме го харесвали“.

Българските медии отразиха премахването на Куомо, но пак остана послевкус за протоколен превод. Има ли актуални заглавия за политико-семейно-журналистическия трилър с елементи на черна комедия? Има.

Но го няма „свързването на точките“, подреждането на пъзела, проследяването на сюжета. Нека само се опитаме да преведем ситуацията на български, с всичките условности и разлики в контекста.

Представете си, че кметът на София, например, е брат на най-рейтинговия водещ на най-известната и съвсем частна телевизия. Представете си, че го кани редовно в праймтайм предаване за откровена партийна пропаганда, а после използва и мръсни номера „под масата“, за да чисти имиджа му.

Как ли щяха да реагират бичуващите балканщината, вечно възмутено и привидно праведни, мегафони на мазохизма?

Нека добавим и един ключов детайл, който допълнително оформя сюжета за кръвните и кървави връзки между политика, власт и влиятелни фамилии в САЩ. Бащата на бившия губернатор на Ню Йорк Андрю и бившия водещ на CNN Крис Куомо е бил… губернатор на Ню Йорк. Отново от Демократическата партия.

Самата телевизия CNN, страдаща от хронично нисък рейтинг, въпреки разпознаваемостта на името си, участва във всяко активно мероприятие с бранда на „магарето“, символ на тази партия – „руския заговор и Тръмп“, „фалшивата атака срещу Джуси Смолет“, „очернящите акции срещу Ник Сандман и Кайл Ритенхаус“…

Но връзките на най-известната в международен план американска новинарска телевизия с властта не са особено интересни тук. CNN още се смята за основен и уважаван източник на информация и мнения – това обяснява редовното циркулиране на фалшиви новини като гореизброените и много други в местния медиен пейзаж.

А уволняването на Крис Куомо за неетични контакти с политик, е кабуки театър. Все едно бордей да глоби щатна нощна служителка за прекаляване със „служебните задължения“.

Ала и по-странни неща се случват в световния и престижен нюзрум. Ще четете за тях в „Ах, тези медии“.

Изображение: CNN

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Владислав Апостолов

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд” и коментатор в БНР. Пише и говори за култура, кино, политика и медии, един от участниците в подкаста „Тихо, филмът започва“. Има интервюта с колекция от интересни световни фигури от Франсис Форд Копола до Горан Брегович.