Байдън и Путин през погледа на бТВ, Нова и БНТ

Анализатори определиха срещата между Джо Байдън и Владимир Путин, макар и виртуално проведена, като едно от най-важните събития от международен характер за календарната година. Как обаче видяха и разчетоха въпросния видеоразговор между двамата държавни глави трите основни български телевизии?

Когато ориентираме вниманието си към бТВ, прави впечатление, че въпросната медия успява да „хване” не само най-важното от това събитие, но и да го синтезира в заглавието на дописката си към съответния видеоматериал: „Разговорът Байдън – Путин: Закана за санкции и искане НАТО да не се разширява”. Както ще стане дума и впоследствие, именно тези два мотива – санкциите (като американско намерение) и позиционирането на Алианса (като руско съображение) – са най-важното от въпросния разговор.

Основната идея на САЩ, с която техният президент влезе в коментираната виртуална среща, бе желанието на американците да предупредят Москва, че всякаква военна агресия срещу Украйна ще бъде посрещната с контра-мерки от Вашингтон. По думите на Джейк Съливан, съветник по национална сигурност към Белия дом, ако такъв песимистичен сюжет се реализира, то този път САЩ са готови да направят това, което през 2014-та г., когато Русия окупира Крим, не са предприели. Когато става дума за дипломация, многозначителността на подобни изказвания е търсен ефект.

Важното в случая е, че от бТВ отразяват каква ще бъде и въпросната реакция на Вашингтон при евентуално нападение на Русия срещу Украйна: санкциониращ икономически инструментариум, плюс военен такъв (засилване на американското присъствие в Източна Европа в рамките на НАТО).  

Руснаците, от своя страна, имаха различна амбиция при осъществяването на видеоразговора: да официализират две свои съображения.

Едното е, че те няма да позволят Украйна да стане член на НАТО (реално погледнато, на този етап няма подобна перспектива, доколкото САЩ се въздържат от предоставянето на Киев на Membership Action Plan). Подобно искане, поне според някои медии тогава, Владимир Путин е отправил към Джо Байдън още на предишната среща между двамата в Женева, състояла се през юни месец тази година.

Второто руско съображение бе свързано с това, че Москва ще реагира, ако в Украйна бъдат разположени офанзивни крилати ракети с голям обсег на действие (като „Томахоук”). Такива притеснения руският държавен глава изрази преди дни публично. Сега вероятно той ги е декларирал официално пред американската страната.

Така или иначе, бТВ се справят в отразяването и на едната, и на другата позиция.

Въпреки това от въпросната медия проявяват известно неразположение, обработвайки информационния обмен по темата. бТВ стартира дописката си с констатацията, че няма „пробив след снощната ключова видеосреща между Владимир Путин и Джо Байдън, доминирана от темата за Украйна. Все пак, двамата лидери са се съгласили да продължат диалога”. Подобен наратив (с акцент върху липсата на „пробив”) бе упорито налаган и от контролираните от Кремъл руски издания, преди и след въпросния разговор (виж следващото изображение). Оттук следва въпросът дали тази констатация от дописката на бТВ е резултат на интерпретативния заряд на автора й или по-скоро е отражение на доверителното отношение на същия спрямо готовия продукт на чужди медии. За съжаление, в българските средства за масова информация често второто е случаят.

Източник: ТASS

Но ако в бТВ неудобствата, с които е отразен видеоразговорът между Байдън и Путин, са по-скоро изключение, то при Нова ТВ те са правило.

Първото от тях е, че самото заглавие – „Напрежението в Украйна беше основна тема в разговора между Путин и Байдън” – не носи никаква нова информация. Подобно заглавие би било подходящо, ако информационното тяло се лансираше на читателите/зрителите преди въпросната среща, а не след нея. Това просто е вчерашен вестник.  

Второто неудобство е, че конструкцията на въпросната дописка е безапелационно сгрешена. Текстът започва с маловажното – каква продължителност е имал и как е бил проведен въпросният видеоразговор. А за най-важното от него – руското условие НАТО да не се разширява и за американските контра-мерки при агресия срещу Украйна – разбираме чак в последния абзац. Такава подредба би била равносилна на поведението на купувача на автомобил, който, първо, би се заинтересовал от цвета, а накрая – от марката на возилото. Или пък, когато човек използва само една кърпа след душ, да се подсушава отдолу нагоре.

Иначе Нова ТВ застъпват баланса в отразяването на събитието: дадена е гледната точка и на Уилям Бърнс (директор на ЦРУ), и на Сергей Лавров (министър на външните работи на Руската Федерация).

Подобно на бТВ, БНТ също се „облягат” на констатацията, че „преди срещата от Кремъл коментираха, че не очакват пробив в отношенията с Вашингтон”. Единствената разлика е, че от държавната телевизия поне показват, че това не е авторски извод, както ни оставя да мислим частната медия.

Едно от достойнствата на начина, по който от БНТ са отразили въпросното събитие, е, че предоставят информация, която нито бТВ, нито Нова ТВ дават на зрителите си. Става дума за обхвата на възможните санкции, които САЩ могат да наложат на Русия в случай на нова военна агресия на последната спрямо Украйна: затварянето на Северен поток 2 от Германия, ограничаване на конвертирането на руската рубла и блокирането на достъпа на Руската Федерация до системата за плащания SWIFT. Това, повтарям, нямаше да разберем, ако бяхме чели или гледали бТВ или Нова ТВ. За сметка на това обаче, от държавната телевизия изпускат важен елемент: перспективата САЩ да увеличат военното си присъствие на Източния фланг на НАТО (отново, в случай на руска агресия срещу Киев).

Подобно на Нова ТВ, БНТ също цитират американска разузнавателна служба (в контекста на това, че Москва може да инициира военна акция срещу Украйна в началото на следващата година). За разлика от частната медия обаче, БНТ отразява и следната руска позиция по казуса:Москва отрича да планира каквито и да е подобни агресивни действия спрямо Киев.

На фона на информационното богатство, което ни дава БНТ в своята дописка, както и в успоредния видео материал, човек наистина се чуди поради какви причини заглавието на информационното тяло е толкова безинтересното и неважно: „Два часа продължи виртуалната среща между Байдън и Путин”.

В заключение можем да кажем, че от срещата между президентите на САЩ и Русия, бТВ са с най-информиращото заглавие, БНТ – с най-богатата дописка, а за Нова ТВ остава изводът, че редакторите и кърпите не са с универсално предназначение. Ах, тези медии!

Изображение: NBC News

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.