Лисицата е царят на медиите в САЩ

Fox News Channel (FNC) продължава доминацията си в медийния пазар на САЩ. Това става ясно от данните на Nielsen Media Research за изминалия месец ноември.

Най-гледаното новинарско шоу в американския ефир отново e едноименното такова на Тъкър Карлсън (с 3.67 млн. зрители средно). На второ място този път е първенецът от октомври месец, The Five, друга продукция на FNC, която има гледаемост от 3.51 млн. зрители. Топ пет на най-популярните програми се допълват от шоуто на Шон Ханити (3.24 млн.), на Брет Байер (2.77 млн.) и на Лаура Ингреъм (2.66 million), които също се излъчват в ефира на FNC.

Само интервюто на Тъкър Карлсън с Кайл Ритенхаус, излъчено на 22 ноември, е привлякло 5.05 млн. зрители. Кой е Кайл Ритенхаус може да прочете тук.  

Нито една продукция на CNN и MSNBC не успява да привлече повече от 2 млн. зрители, докато тези на Fоx News Channel, които го правят, са общо 7. В новинарския жанр 9 от 10-те най-гледани програми са на FNC, която има и 71 от 100-те най-гледани програми в американския ефир.

Средната гледаемост на FNC е 1.54 млн. ( 2.57 млн. в праймтайм), MSNBC  – 660 хил. (1.09 млн. в праймтайм), CNN – с 495 хил. (654 хил. в праймтайм). Сравнено на годишна база обаче, всички телевизионни мрежи бележат спад спрямо собствените им рейтинги. Общата гледаемост при FNC е с 20% надолу, тази на MSNBC е с 58% по-слаба, а при CNN спадът е с 72%.  

В най-важната за рекламодателите демографска група – тази между 25 и 54 годишна възраст – лидер е FNC с 264 хил. зрители средно, следвани от CNN с 108 хил., а на трето място са MSNBC с 78 хил.

Какво означават данните на Nielsen Media Research?

Fоx News биват гледани повече, отколкото следващите две телевизии – MSNBC и CNN, взети заедно, отбелязват местните медийни анализатори. Най-гледаното шоу на MSNBC e едва на 9-то място, а това на CNN – чак на 24-то място, показват данните на Nielsen Media Research.

За критично слабите рейтинги на CNN вероятно имат има влияние и следните фактори.

Един път, отстраняването от медията на един от най-известните й водещи, Крис Куомо. Последният бе обвинен в това, че се е опитал да използва журналистическите си контакти, за да помогне на брат си, Андрю Куомо (Демократическа партия), да избегне обвинения в сексуален тормоз. Андрю Куомо подаде оставка като губернатор на Ню Йорк преди няколко месеца.

Втори път, на този етап изглежда така, че инвестицията в Андерсън Купър като човек, около фигурата на когото CNN трябва да се развива, не се оправдават.

На какво друго се дължи спадът на рейтингите на CNN, така както и какво се случва изобщо в медийния пазар на САЩ, може да прочете в интервюто ни с Нора Клинтън. За значението на CNN като универсален източник на информация и връзката на тази медия с други такива, включително български, пък пише Владислав Апостолов.

Изображение: FoxNews

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.