Ако математиците бяха епидемиолози

Вчера математикът Лъчезар Томов каза по bTV, че „е възможно „Омикрон“ да стане доминиращ вариант в Европа“. Въпросният „Омикрон“ (добре, че не карат щамовете по българската азбука, защото рано или късно ще стигнат до „Ер малък“) се очерта като плашилото в последния ден на ноември. С координирани усилия телевизиите сееха страх и ужас. Сред общото старание bTV извади своето елитно страшилище – математика Лъчезар Томов, който каза:

Ако останем без мерки, заради „Омикрон“
може да има мощна вълна.

Ма как тъй без мерки, бе! Дайте, дайте ни мерки! Уж математиката била точна наука, а какво е това „може да има“? То е все едно да кажеш на дете: „Ако не слушаш, Торбалан може да те вземе в чувала!“. Ама то може и да не те вземе, но детето вече е уплашено, което е и крайната педагогическа цел на бабата.

Лъчезар Томов, когото знаех като десебар, дълго преди да просияе като медиен математик, е стар боен кон на bTV. Бърза и неангажираща справка показва, че от началото на годината той се е появявал почти ежемесечно да плаши зрителите с математическите си модели, водещи до мрачни ковид пророчества, плюс още две прокоби в края на миналата година. Ето и останалите заглавия in order of appearance:

11 февруари – Математик: С новите щамове епидемията ще започне отначало

15 февруари –  Математик: На 1 март ще имаме между 1500 и 2500 заразени с COVID-19 на ден

01 април – Математик: Намираме се в плато, но след отварянето може отново да се очаква ръст

04 май – Лъчезар Томов: 10 души вече заразяват по-малко от други 10, епидемията спада

05 август – Лъчезар Томов: Очаквам до 1700 новозаразени на ден около 17 август

14 октомври – Лъчезар Томов: Децата от 10 до 19 г. поставят рекорд по заболеваемост

28 октомври – Математикът Лъчезар Томов прогнозира рекордна смъртност у нас през 2021

09 ноември – Математик: Броят на починалите от COVID-29 у нас ще остане висок

И в края на 2020:

13 ноември 2020 – Математик прогнозира смъртните случаи от C0VID-19 до края на ноември да достигнат 4000

22 декември 2020 – Математик: Следващата седмица ще има спад и в смъртността от COVID-19

Да вземем едно от ранните му пророчества, направено на 15 февруари:

На 1 март ще имаме между 1500 и 2500  заразени с COVID-19 на ден.

По информация от Единния национален информационен портал за COVID-19 се оказва, че на първи март 2021 г. новите заразени са били 332 души или седем пъти и половина встрани от прогнозата. Ако трябва да изразим грешката в проценти, тя ще е 750%. Защо след тази гръмотевична излагация bTV кани още цели седем пъти този математик, за да ни обяснява колко българи кога и в какви мъки ще умрат?

Медиите работят и с друг математик – проф. Николай Витанов, който също прави модели и пророкува за COVID-19. Защо? Защо са ни толкова много математици? Да не говорим за всевъзможните учèни, които ежедневно изтичат от телевизионния екран с най-различни теории, които се надяват (и с пълно основание), че на следващия ден никой няма да помни. Да, никой няма да помни теориите, но страхът и несигурността остават. А когато една популация е уплашена и несигурна, с нея можеш да вършиш по-извратени неща, отколкото в нормални условия.

Ако искаш да ти повярват за нещо, в което не се вярва лесно, най-добре да го е казал учèн. Друго си е. Питагорейците казвали: Magister dixit, за да подчертаят авторитета на казаното, да натъртят, че е казано от самия Питагор, което го прави нещо като аксиома и би било проява на много лош вкус някой да го анализира, камо ли да му противоречи. Та и днес така: учèните казаха, затова вие, тъпи граждани, си мълчете и се наслаждавайте на гражданските си права! Не мъчете потребителските си мозъчета с изследване на истината и ще бъдете щастливи.

Томов и Витанов не са виновни. Може би само мъничко заради хипертрофираното желание за публична изява. Големият виновник са медиите и тяхната перфидност. Ах, тези медии!…

Изображение: btvnovinite.bg

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Иван Стамболов

До 1994 г. е хоноруван сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания и се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес предимно в областта на медиите и политическото позициониране. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писане“. Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция “Култура” на Столична община.