Битката за БСП: на чия страна са медиите?

Непосредствено след парламентарните избори лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, а миналата седмица депутатът Крум Зарков обяви, че се кандидатира за председател на партията. Битката за трона на „Позитано“ 20 вече започна, а ние сме любопитни да разберем как се позиционират медиите в този сблъсък.

За целта ще разгледаме как някои знакови интервюта, свързани с лидерската битка, са отразени в определени леви медии, но също така и в останалата част на спектъра.

Интервю с Корнелия Нинова в предаването „Офанзива“ по Нова Нюз, 27 ноември.

Акцентът е върху преговорите за съставяне на правителство, темата за лидерската битка е засегната към края на предаването.

Сайтът „Епицентър“ отразява това участие, поставяйки заглавие „Нинова: Държим на увеличение на доходите и помощ за децата, младите семейства и възрастните“. В частта за Крум Зарков коректно са цитирани думите на Нинова: „Аз нямам проблем с него, но той има проблем с партията – той е един от най-ярките привърженици на Истанбулската конвенция. Дори в един предишен състав на Изпълнителното бюро си подаде оставката като член, защото не е съгласен с позицията на партията, която е против Истанбулската конвенция и джендър идеологията“.

В „Поглед.инфо“ не се намира дописка, която да информира за това телевизионно участие. За сметка на това участието на председателя на ПЕС Сергей Станишев в „120 минути“ по бТВ (което по принцип няма връзка с този анализ, дори самият Станишев избегна да отговори на въпроса дали има фаворит за лидерското място в БСП) е озаглавено: „Основната задача на БСП в тези преговори е да спасят Корнелия Нинова и нейния екип, вкарвайки БСП в управлението“. Публикувано е и едно скорошно участие на проф. Иво Христов в БНР с показателното заглавие „Проф. Иво Христов: За пет години да редуцираш БСП до треторазрядна партия е очарователно постижение на Корнелия Нинова“.

„Барикада“ също не отразява интервюто. Най-скорошната публикация по темата е от 19 ноември, озаглавена „Ще провали ли Корнелия Нинова създаването на редовно правителство?“ Прави впечатление как е отразена и новината за самата оставка – „Нинова хвърли ядна оставка, за да замери Радев, служебния кабинет и вътрешната си опозиция“.

„Дневник“ излиза със заглавие „Нинова очаква разпределянето на министерските постове да стане следващата седмица“. Спомената е темата, която разделя Нинова и Зарков („Истанбулската конвенция), а също така е посочено, че самата Нинова още не е решила дали ще се кандидатира за поста.

„Монитор“ пропуска това медийно участие, но „компенсира“ с визитата на Корнелия Нинова на следващата сутрин в БНТ. Акцентът на тази медия е „Остава още седмица работа по програмата за управление“, а по темата Нинова е цитирана да казва, че Крум Зарков е „донякъде мое откритие“, и отново се споменава Истанбулската конвенция.

Подобна е ситуацията и в „Оффнюз“ – Нинова в БНТ с акцент на очакванията ѝ по-скоро да се състави правителство. Любопитното тук е, че на 29 ноември медията публикува авторски материал на проф. Евгений Дайнов, озаглавен „Националсоциализмът на Нинова зачука партията ѝ до ВМРО и „Възраждане““.

„24 часа“ посочва, че „Нинова призна за среднощна среща с Петков и Василев на „Позитано“, била за бюджета (ВИДЕО)“. В текста на новината присъства и цитат относно Крум Зарков.

Интервю с Крум Зарков в „Политически некоректно“ по БНР, 28 ноември.

Говори пространно за изборните резултати на БСП тази година, мястото на партията в коалиционните преговори и ролята на Корнелия Нинова като председател. Отговаря и на нападките относно подкрепата му за Истанбулската конвенция.

„Епицентър“ изважда на преден план именно отговорите на Зарков спрямо атаката на Нинова – заглавието е „Крум Зарков: Приемам да съм джендър като автор на законопроекти на БСП срещу домашното насилие“.

„Поглед.инфо“ не обръща внимание на интервюто на Крум Зарков. „Барикада“ – също.

Заглавието в „Дневник“ е „Нинова беше точният човек на точното място за БСП, но през 2016”, смята Крум Зарков”. Близо 30-минутното интервю е отразено с кратка дописка, в която се споменава, че според кандидата за председател на БСП, партията, вместо да тръгне към властта след изборите от 2017г., се е затворила, а енергията „оттече във вътрешните противоречия“. Присъства и цитатът за „малкото колело в голяма коалиция“.

Подобни са заглавията в „Монитор“ и „24 часа“, но и на двете места на участието на Зарков е отделено значително повече внимание.

„Оффнюз“ не реагира на това интервю, за разлика от едно участие на Зарков на 24 ноември в Нова телевизия, което е интерпретирано като „Готов съм за лидер на БСП. Нямам проблем с Нинова“.

Интервю с Кирил Добрев, член на Националния съвет на БСП, в „Говори сега“ по БНТ, 28 ноември.

Разговорът започва с „бомбата“, че „човек, близък до Корнелия Нинова, е взел над 150 милиона от Бойко Борисов през обществени поръчки. Следват критики на настоящата политическа линия на БСП („червените линии“ не са леви политики, а „джендърите и Република Северна Македония“), посочени са и рисковете при участие на партията в бъдещото управление.

Епицентър“ извежда „бомбата“ в заглавието, а подзаглавието е „Участието на хора от БСП в предстоящото коалиционно правителство ще е пагубно за партията“.

„Поглед.инфо“ и „Барикада“ отново мълчат. Този път обаче и „Дневник“ остава безразличен.

Монитор“, „Оффнюз“ и „24 часа“ излизат с идентични заглавия, в които се споменава, че „хора от обкръжението на Нинова печелят милиони чрез обществени поръчки“. И на трите места основните акценти от интервюто са отразени.

Някои изводи, които можем да направим:

От наблюдаваните леви медии, „Епицентър“ показва безпристрастност спрямо участниците в лидерската битка. Не е така при другите две – „Поглед.инфо“ и „Барикада“ определено са негативно настроени към Корнелия Нинова, без обаче да показват явни симпатии към Крум Зарков. Последната медия даже показва известна индиферентност към темата.

„Дневник“ не показва пристрастия – явно близките позиции на Крум Зарков и на редакцията по казуса с Истанбулската конвенция не са достатъчни на медията да вземе страна.

„Оффнюз“ отразява обективно, но авторското включване на проф. Евгений Дайнов накланя везните срещу Корнелия Нинова.

„Монитор“ и „24 часа“ отчитат значимостта на темата, спазвайки обективна дистанция.

Това засега. А до 22 януари, когато е конгресът на БСП, има доста време, в което разгледаните медии могат да променят линията си на поведение. Ако това се случи, ще го разберете в „Ах, тези медии!”.

Изображение: nova.bg.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Димитър Петров

Димитър Петров е роден през 1978г. в София. Магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия. Секретар на "Един завет" - Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. Член на Младежки консервативен клуб. Има множество коментари във водещи български медии.