Пиянството на медиите

Ако миналата седмица, във вечерта на парламентарните и президентски избори, зрителите на трите водещи телевизии имаха възможност да се докоснат до бляскави тоалети, футуристични студия и много, много анализатори, социолози, политолози, тази вечер основният акцент беше хорото в родното място на новия стар президент – село Славяново. Всичко останало – декор, водещи, коментатори, бяха просто невзрачен фон.

БТВ вече далеч не бяха толкова иновативни, за разлика от студията след парламентарните избори – нямаше арена, нямаше шармантни тоалети, нито двубои – Мария Цънцарова беше в обичайното си амплоа, в което безспорно е и силата ѝ.

На фона на анализаторите, които общо взето казаха едни и същи неща и в трите студия, защитавайки вече изказаните си тези – някои от миналата седмица, други – по принцип, по БТВ имаше безспорно интересно интервю с телевизионната водеща Радина Червенова. „Всеки трябва да гласува, защото е доста неприятна статистиката – винаги сме или на първо, или на последно място, но никога в наша полза. С гласуването хората могат да променят нещата. За да можеш да изискваш след това, за да можеш да заявиш себе си, трябва да гласуваш“, подчерта тя.

Медията можеше да помисли за различна конфигурация на двойката, водеща второто им студио, а именно Светослав Иванов и Антон Хекимян. Не говорим за опит или ерудираност, просто чисто визуално хората приемат по-добре в ефир (а и не само) комбинацията мъж-жена, а не мъж-мъж или жена-жена.

Но да не забравим за най-важното тази вечер – хорото. Докато Иван Стамболов и Асен Григоров коментираха изборните резултати, медията реши да ни покаже на другата половина на екрана приятно (някои не толкова) почерпените местни, които извиваха хоро на площада, олюлявайки се в ритъма на победата. Тъкмо, когато Григоров обясняваше, че трябва да се върви страшно бързо напред, към модернизация на всичко, което ни заобикаля, защото страшно много изостанахме, прекалил с алкохола празнуващ а-ха да падне връз подскачащия до него.

Малко по-късно, когато на Цънцарова гостуваха Явор Дачков и Петьо Цеков, вече имахме възможност да проследим на живо и зарята в Славяново.

Нова тв отново заложиха на добрата комбинация между Мирослава Иванова и Виктор Николаев – както и чисто визуално, те си подхождат и като водещи. Единственият проблем тази вечер беше бонбонът или дъвката в устата на Иванова, която вероятно имаше здравословни причини за това си действие, но доста ясно се видя как активно артикулира с бонбоно-дъвката, задавайки въпроси на гостите, по някое време я оставя на салфетката до нея, после отново я връща в устата си. Крайно неподходящо за телевизионен ефир.

От Нова тв също не пропуснаха да покажат хорото в с. Славяново, медията имаше и репортер на място, който проследи вълненията на местните жители. В ефир беше включена и Станка Радева – майката на Румен Радев, която му пожела да бъде здрав и да изпълни обещанията, които е дал. „Очакванията към него са големи, много неща трябва да се направят, с много неща ще трябва да се пребори. Чухме се вече, поздравихме се за победата и му пожелах успех. Той ми каза да съм жива и здрава”, каза тя.

БНТ следваха линията си от миналата седмица – същите водещи и декор, подобни на миналите неуместно високи обувки на Аделина Радева, която отново притесняваше зрителите с балансирането си върху импровизираните жълти павета в студиото.

И тук не беше пропуснато хорото от родното място на Радев. Докато Ваня Григорова и Антоний Гълъбов дискутираха изборните резултати, БНТ включи пряка линия от селото, а зрителите имаха възможност за n-ти път тази вечер да проследят безгрижно полюшващите се празнуващи, които се радват на победата на президента.

БНТ – с едни гърди напред

Докато БТВ и Нова тв решиха още в 21 часа да прекратят изборните студия, продължавайки с предаванията си по програма, БНТ отбеляза точка, продължавайки с анализите след изборите, като зрителите успяха да чуят и мнението на едно от главните действащи лица тази вечер.

В студиото гостува проф. Анастас Герджиков, който поздрави с победата Румен Радев, пожелавайки му да сбъдне обещанията си за тези 5 години. „Хората са отвратени от политическия живот, затова през последните 30 години спада активността. Хората са разочаровани от политиците и от начина, по който правят кампаниите”, заяви проф. Герджиков. „Имаше сериозна намеса на държавата в тези избори. От 7 месеца ни управляват служебни правителства, назначени от президента”, допълвайки, че в петък е трябвало да гостува в сутрешен блок на медия, но е бил буквално изместен от вицепрезидента Илияна Йотова. Той обясни, че ще се върне като преподавател в Софийския университет, а дали ще остане на поста ректор, е въпрос, който ще обсъди с колегите си.

След него гост беше бившият външен министър Екатерина Захариева, която каза, че: „Българите загубиха шанса да имат един достоен президент, който може, колкото и да звучи клиширано, да търси общите допирни точки – но това е демокрацията. Надявам се да не съжаляваме за избора”, допълвайки, че ПП е партия на президента, който по този начин ще има много концентрация на власт.” Тя заяви и, че е засрамена от думите на Румен Радев от предизборния дебат, че п-в Крим в момента е руски. „Няма как това изречение „Крим е руски, какъв да е?“ да не предизвика такива реакции. Нормално е и американците да реагират, и украинците да реагират. И аз, и бившият премиер Борисов, и Даниел Митов, всички хора, които сме се занимавали с външна политика, трябваше да реагираме по някакъв начин.“

Разнообразие дойде и по друга линия, макар отново свързана с хоро. От това в Славяново, БНТ ни прехвърли пред щаба на Радев, където лично Десислава Радева празнуваше победата, виейки снага.

Безспорно, макар и необяснимо, акцентът в медиите тази вечер беше хорото – безгрижно, небрежно, сякаш някак лековато противопоставящо се на тежестта, която имат за всички ни едни президентски избори. Ах, тези медии, явно всички празнуваха победата на Румен Радев.

Снимка: bnt.bg

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.