След(изборни) размисли и страсти в тв студиата

В краткия обзор на предложеното ни от студията във вечерта на изборите, безспорно трябва да откроим БТВ. Те, както бяха обявили още преди дни, изненадаха уважаемия зрител с футуристично студио, виртуална реалност, три специални тв сета и наистина нещо, което за пръв път се предлага в българския ефир, поне що се отнася за подобен формат предавания – специална арена, на която победители и победени имаха възможност да се изправят лице в лице, влизайки в директен дебат помежду си, както и да отговарят на въпроси на публиката. Централно място на арената беше отредено на събеседниците на Мария Цънцарова, която имаше нелеката задача да интервюира редица политици и журналисти, сред които Христо Иванов, Кирил Петков, Иван Гарелов, Валерия Велева и други.

БТВ спокойно бихме могли да оприличим и с победителя на тези парламентарни избори, а именно „Продължаваме промяната”.  Привлекателни и добри журналисти – Мария Цънцарова и Златимир Йочев – основните лица тази вечер от страна на медията, за ПП – безспорно харизматичния според много хора, включително и аполитични такива, Кирил Петков. Също както при Петков и неговите дипломи, усмивка, сладки приказки, и при БТВ зрителят се замая от толкова тържественост, високо ниво, елегантни тоалети, макар по-подходящи за коктейл отколкото за ефир, по време на който се коментират изборни резултати. В известна степен БТВ се бяха опитали да наподобят американския формат на избори – с агитките, плакатите, кандидатите. Проблемът е, че в един момент зрителят повече плакнеше очи, вместо да слуша какво му говорят гостите.

Абстрахирайки се от бляскавата визия, внимание заслужава да се обърне на блиц интервютата, които Цънцарова проведе с Христо Иванов и Кирил Петков. Лидерът на ДБ призна, че резултатът им е нисък, но посочи, че не са разочаровали избирателите си, защото целта е постигната – според него, ще има управление без ГЕРБ и ДПС, което е най-важното. Той допълни, че е убеден, че ДБ ще успеят да наложат правосъдна реформа и да модернизират българската администрация чрез електронно управление.

Като обяснение за по-слабия резултат на коалицията, Иванов посочи появата на ПП, които като нова формация са привлекли голяма част от протестната периферия, както и изборите 2в1. Относно Лозан Панов, Иванов беше доста лаконичен – изпитва уважение към него като председател на ВКС.

Мария Цънцарова посрещна Кирил Петков с въпроса той ли е следващият премиер. Петков, обичайно за него, започна със заучените реплики – коалиционно правителство, експертиза, доброто на страната, диалогичност и т.н. Разбра се, че той ще бъде кандидатът за премиер на ПП, а Асен Василев ще бъде предложен за финансов министър. „Не познавам по-подготвен човек в България от Асен Василев за финансов министър“, коментира Петков.

Увлечен в речта си, той не се усети, че говори за коалиция между ДБ и БСП – нещо, което не остана незабелязано от Цънцарова и тя го попита това ли са амбициите му – да събере двете партии в едно управление. „Да, има приоритети, които не търпят отлагане, без значение дали си ляв или десен”, беше отговорът му. Петков се отнесе и в хвалебствия към Николай Събев, подчертавайки, че собственикът на Еконт е дал не 300 000лв., а 2млн. лева за кампанията на ПП.

Дали поради лични пристрастия или други причини, Цънцарова обаче не успя (но и не направи особен опит) да прикрие положителното си отношение към Кирил Петков, което беше прекалено очебийно.  

Самата „битка на арената” беше интересна, но затвърди наложилото се мнение, че фрагментацията между партиите и политиците е много дълбока, което е ясен индикатор за трудни и дори невъзможни коалиции и в новия парламент. Високите градуси на емоция, съчетани с цветовото изпълнение на арената, в някакъв момент напомниха на по-различен тв формат, целящ да извлече най-пошлото от участниците.

Същественият проблем при БТВ беше, че от твърде много звезден прах, иновации, лъскави тоалети, красиви жени, в един момент зрителят забрави каква, аджеба, е целта на телевизионното студио.

Нова тв заложиха на доста по-свежо и не толкова екстравагантно студио, стилни, но не прекалено, водещи – Мирослава Иванова и Виктор Николаев, както и Николай Дойнов и Невена Василева. Медията се  доближи в по-голяма степен до целта на занятието, а именно да информират зрителите за резултатите, възможните коалиции, проблемите и решенията, които престоят пред новите ни избраници. Бяха избрали за основен похват градацията, постепенно покачвайки градуса на напрежението, както и компетенцията на участниците – започнаха от по-неангажирани политически гости (Есил Дюран, Влади Въргала Кристина Патрашкова, Ники Кънчев), за да включват след тях и журналистите  Слави Ангелов, Георги Милков, Емил Спахийски и Калина Влайкова, политолозите и социолозите Слави Василев, Андрей Райчев, Татяна Буруджиева, Харалан Александров, Стойчо Стойчев и др.

Безспорно интересен беше разговорът с Явор Дачков, Мира Баджева, Росен Карадимов и Мира Радева. Дачков прояви скептицизъм относно изборите, като допълни, че по всяка вероятност следващата година ще има нови. Пределно ясен беше и политологът Росен Карадимов, който отбеляза, че промяна не се прави с толкова ниска избирателна активност. Негативните настроения бяха допълнени и от социолога Мира Радева, според която днес (бел.авт. – вече вчера), е тъжен ден за българската демокрация.

Не по-малко интересен беше и разговорът с Гергана Стоянова, Ивайло Цветков – Нойзи, Левон Хампарцумян и Милен Керемедчиев. Според Нойзи: „Имаме национален провал, както по отношение на ваксинацията, така и във връзка с най-ниската избирателна активност“, а дългите години деинтелктуализация и инфантилизация на обществото са довели до опростачване и фрагментация на обществото, което неминуемо се отразява и в парламента.

Дипломатът Милен Керемедчиев заяви, че българското общество продължава да търси своя месия, а като негативен факт отбеляза, че изцяло е липсвала външната политика в дебатите и разговорите преди изборите. Оптимистично беше мнението на банкера Левон Хампарцумян, според когото в днешния резултат от изборите виждаме смяна на поколенията и идващи млади образовани хора с повече знания и възможности.

Форматът, който бяха избрали Нова тв, безспорно беше по-удачен – блокове с различни събеседници, които се изслушваха и успяха по-ясно за зрителите да поднесат аргументите си, без да се стига до надговаряне и на моменти ескалация на напрежението, което наблюдавахме при БТВ.

Специалното студио на БНТ „Избори 2 в 1: Резултатът“  с Аделина Радева и Бойко Василев наподобяваше формата, който беше избран от Нова тв. На Василев гостуваха политолози, социолози, журналисти, които анализираха изборните резултати.

Няма как да не обърнем внимание и на самото студио – фонът и декорът бяха изчистени, нямаше нищо прекалено, но и нищо запомнящо се. Акцентът беше поставен на гостите, но най-вече на изпълнителния продуцент и тв водещ Бойко Василев. Той беше и главното действащо лице тази вечер, което дирижираше случващото се в студиото. Мястото, от което говореше Аделина Радева, беше декорирано с имитации на жълтите павета, но проблемът беше, че единственото общо между истинските павета и тези, беше усещането за хлъзгавост. А-ха Радева да пристъпи отгоре им, зрителят оставаше с усещането, че всеки момент тя ще падне връз тях. Това чувство се усилваше още повече и поради безобразно подбраните крайно високи токчета на водещата, които никак не се връзваха нито с „жълтите павета”, нито с цялостната визия на студиото, въобще на предаването.

На фона на енергичните и млади лица на БТВ и Нова тв, репортерите на БНТ създаваха едно особено усещане за лека апатичност и вялост.

Политологът проф. Антоний Тодоров заяви, че за него е странно защо политическите лидери са учудени, че след толкова поредни избори, при които политиците не успяха да предложат действаща формула за редовно правителство, положението е непроменено, допълвайки, че  вече имаме нов актьор – „Продължаваме промяната“.

Според социолога Андрей Райчев победителите трябва да решат кой ще е министър-председател, как действа това мнозинство и състава на министерски съвет.

Даниел Смилов смята, че се търси коалиция, която ще е политическа, но рискът е, че вече са необходими 4 партии, за да се сформира коалиция.

Политологът Огнян Минчев също беше категоричен, че въпросът за властта не е решен, а освен че са необходими 4 партии, за да се създаде правителство, те трябва да са точно определени, тъй като ПП изключва възможността да си партнира с ГЕРБ и ДПС.

 Според Ваня Григорова има шанс за съставяне на правителство, защото според нея “Продължаваме промяната” са доста всеядни и диалогични в същото време. Склонен съм да мисля, че правителство ще се състави, каза и Петър Волгин и уточни, че най-важният въпрос за него е, че „голяма част от българските избиратели решиха, че ще им помогне да излязат от този батак, в който се намират, една партия, която е съставена на видния пиарски принцип, че трябва да говорим това, което трябва, а какво правим няма значение”.

Общото между трите студиа бяха голяма част от гостите, както и често повтарящите се тези на въпросните. Анализаторите на политическия живот в България са предимно едни и същи от години, а явно и недостатъчно на брой, защото и трите телевизии, а и не само те, разкъсваха помежду си коментиращите, някои от които видяхме в повече от една телевизия, което неминуемо доведе и до повтаряне на едно и също.

Изображение: btvnovinite.bg

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.