5 медийни щриха от кандидат-президентската кампания

Целта на настоящия текст е да представи по едно медийно участие на основните кандидати за държавен глава. В наблюдението са включени четиримата с най-висок рейтинг според социологическите проучвания, както и още един, който след два медийни фурора и последващите реакции в социалните мрежи може да бъде определен като най-голямата изненада на президентските избори.

Започваме с настоящия президент и фаворит за втори мандат Румен Радев. От всички водещи кандидати той се оказва най-труден за медийно анализиране, тъй като не се появява нито за нарочни интервюта, нито в дебати с опонентите си. Затова в случая ще използваме репортажа от откриването на неговата (и на вицепрезидента Илияна Йотова) предизборна кампания.

Откриващото събитие бе поход до хижа „Алеко“ на Витоша на 17 октомври 2021 година. На журналистически въпрос защо двамата с Илияна Йотова са избрали такъв старт на кампанията, Радев отговори, че оттам започва техният „поход за по-справедлива България“.

„С г-жа Илияна Йотова избрахме „Алеко”, защото Щастливецът е сред онези българи, които повече от век вдъхновяват с родолюбие, талант и дързост. Човек на света, гражданин на света и патриот. Един тънък народопсихолог и в същото време адвокат на бедните”, обясни Радев. След което продължи в монологичния си стил да прави паралел между живота и делото на Алеко Константинов и настоящата ситуация в България. В подобен стил бе и включването на Илияна Йотова.

„Над 100 години по-късно неговите пътеписи, неговите герои, разкази, като че ли са писани за днешното време”, добави вицепрезидентът.

От това участие могат да се направят изводи само на базата на казаното от Радев (и Йотова), защото въпроси на практика нямаше. Както няма по принцип.

Интервю на проф. Анастас Герджиков за „България сутрин“ по България он еър, 13 октомври 2021 година

Интервюто стартира с въпрос на водещите дали е време за сблъсък или за единение, на което проф. Герджиков отговаря, че няма да води война, но започва битка да се обединим около каузи и нов национален идеал. Следва питане за подкрепата към него от страна на ГЕРБ – кандидатът уточнява, че не е имал проблем да приеме тази подкрепа, но е протегнал ръка към всички партии, защото те представляват всички български граждани. И допълва, че „партиите вдясно можеха да застанат зад моята кандидатура“.

Запитан е и защо е избрал полк. Невяна Митева за кандидат-вицепрезидент. Проф. Герджиков посочва, че не е заради званието „полковник“, а защото е искал да има до себе си жена, която дава гледната точка на човек, сблъсквал се с трудности.

Ректорът на СУ посочи, че ще води позитивна кампания, но от някои други кандидати чува това само на думи. На въпроса как трябва да се води политическия диалог отговори, че партиите нямат интерес да променят стила на политическото говорене.

Тяснопартийният интерес винаги ще надделява над интереса на българските граждани. Това може да спре, когато извадим истинските теми на хората и убедим политиците, че ако не ги следват, хората ще разберат, че това не са техните представители“, каза проф. Герджиков.

Попитан бе и за позицията на България спрямо Република Северна Македония. Според него „интеграцията на РСМ може да се случи, след като нашата западна съседка изпълни подписаните ангажименти в Договора за добросъседство“.

Интервю на Мустафа Карадайъ за „Блиц“, 11 октомври 2021 година

Запитан защо се е кандидатирал за президент, Карадайъ отговаря, че това е логичен завършек на процедурите, проведени в Централния съвет на ДПС. Очакванията му за представянето на ДПС на парламентарните избори са движението да има добър резултат. При 45-ия и особено при 46-ия парламент се видя, че когато експертизата и диалогичността на ДПС влязат в действие може да се постигне съгласие между партии, които на пръв поглед изглеждат конфронтиращи се, каза той.

Зададен му бе въпрос за завръщането на Делян Пеевски в политиката. Отговори, че като водач на листата във Велико Търново, Пеевски ще участва активно в кампанията, както всеки един кандидат.

Попитан бе и за изказванията на вътрешния министър Бойко Рашков срещу Делян Пеевски, които напомнят на аргументите на кръга „Капитал“. Карадайъ е убеден, че Рашков следва указанията на президента Румен Радев. А относно заявката на Кирил Петков и Асен Василев, че ще спечелят парламентарните избори, коментира, че българските граждани вече са ги оценили. „Хора, които говорят за почтеност, а от друга страна правят нарушения на конституцията и законите, не бих искал да коментирам“, завърши той.

Интервю на Лозан Панов за „Тази сутрин“ по бТВ, 1 ноември 2021 година

Въвеждащият въпрос към него е относно решението на Конституционния съд, че актът, с който президентът Румен Радев назначава Кирил Петков за министър на икономиката, е противоконституционен. Панов акцентира не толкова върху действията на Петков (дали е знаел, че е в нарушение), колкото върху нуждата президентът да направи проверка. „Не мисля, че е формален актът на президента, с който назначава министрите в служебния кабинет“, каза той, след което направи аналогия с избора на Главен прокурор, където във ВСС „имаше дебат за интегритета на главния прокурор и дали има необходимите познания“. Панов добави, че още през лятото е имало данни за двойното гражданство на Кирил Петков, но президентът не е предприел действия, а едва след решението на КС „се опита да неглижира отговорността“.

На въпроса дали „зеленият сертификат“ нарушава права, кандидатът категорично отговори, че няма нарушаване на права. По отношение на цялостната политика за борба с пандемията, Панов каза, че е „за“ ваксините (самият той се е ваксинирал през април тази година), против онлайн обучението за най-малките ученици и като цяло за по-строги мерки, без обаче да се стига до национален локдаун.

Гостът в студиото бе призован да даде честен отговор за „Зелената сделка“ и в частност за Мариците. Той отговори уклончиво, че трябва да следваме националния интерес, но и да преценим ефективността и нивото на въглеродни емисии на този тип енергия.

Директно бе попитан кои кандидати смята за основни политически опоненти – посочи Радев, проф. Герджиков и Карадайъ. Вярва, че ще стигне до балотаж, но ако това не се случи, ще подкрепи онзи кандидат, който не е получил подкрепата на ДПС.

На въпроса защо той трябва да е президент, Панов отговори, че е нужен баланс: „Да забравим това, което ни разедини и да намерим онова, което ни обединява.“

Интервю на Луна Йорданова за „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, 9 октомври 2021 година

Интервюто стартира ударно, като на уточняващия въпрос дали да бъде наричана на малко име или на фамилия, кандидатът отговори: „истинският президент на България“. Така, както я наричали гражданите, които я окуражавали да се кандидатира. Допълни, че президентската институция трябва да има нов облик, за да излезем от капана на матрицата.

Водещият я попита има ли самочувствието, че може да олицетворява единството на нацията. Луна отговори, че има увереността, защото по думите ѝ е изборът на народа. Уточни, че за първи път се кандидатира за президент, отхвърляйки спекулациите.

Попитана бе има ли критики към настоящия президент Румен Радев. Отговори, че избягва да критикува, но според нея един държавник не трябва да изглежда като пристрастен към властта. Призова го да се оттегли с достойнство и да даде възможност на „жената-президент“ да изрази своите качества.

На въпроса как се отразява кризата на българския народ, кандидатът отговори, че кризата не е от вчера и институциите трябва „действително да започнат да се грижат за нас, гражданите“.

Водещият напомни, че „сега ще започнат да се обещават едни неща, които няма да бъдат изпълнени, защото не са в правомощията на президента и Луна заяви категорично „затова не бива да се обещава“.

На въпрос относно затваряне на заведенията се обяви против, а ваксинацията нарече „личен избор“ (самата тя призна, че все още не се е ваксинирала, тъй като експертите не успяват да я убедят).

Попитана за проблема с корупцията, Луна се усъмни в тезата, че страната ни е провалена.

Имаше и въпроси, на които тя не отговори според очакванията, а смени фокуса на самите въпроси.

Наблюдаваните интервюта с водещите кандидати за президент разкриват немалко информация, но в същото време имаше и въпроси, които не чухме. Например:

Какво смятате, че Ви отличава от останалите кандидати? (Може би само Лозан Панов беше попитан под някаква форма, тъй като му бе дадена възможност свободно да обясни защо точно той трябва да е президент.)

Как виждате ролята на президента в настоящата политическа криза и фрагментирани парламенти?

И може би като уточняващ въпрос на предишния: как смятате чрез инструмента на служебното правителство да помогнете за преодоляване на политическата криза?

Но за медиите, които попаднаха в настоящия мониторинг, това явно са маловажни неща. Ах, тези медии!

Изображение: mfa.bg

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Димитър Петров

Димитър Петров е роден през 1978г. в София. Магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия. Секретар на "Един завет" - Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. Член на Младежки консервативен клуб. Има множество коментари във водещи български медии.