„Една жена каза“

Трудно определим жанрово материал от миналата седмица на „Дойче веле“ си поставя за цел да отговори на въпроса: „Кой подведе българите да не се ваксинират?“. Ако сте имали някакви колебания досега, спестявам ви четенето:  Бойко Борисов, разбира се. Но тук не са важни „фактите“, то такива изобщо няма. Важен е журналистическият подход. Източникът на разкритието е „съдов хирург, пожелал анонимност“…

Много бих искал да видя как в оригиналната немска медия „Дойче веле“ се появява подобен материал. Първо, самата форма „източник, пожелал анонимност“ е доста проблемна от журналистическа гледна точка. Но да речем, че става дума за изнасяне на факти, на опасна истина, която е проверима и която може да доведе до разследвания на властите, на допълнителни журналистически търсения. Истина, чието споделяне е опасно за оповестяващия. Тогава би било оправдано да скрием източника си.

Но когато става дума за интерпретация, тя да идва от „източник, пожелал анонимност“, е точно в жанра „една жена каза“. Защото анонимният съдов хирург твърди, че Борисов, освен официалния щаб за борба с вируса – НОЩ, създал и щаб от антиваксъри – Мангъров, Чорбанов и сие. Направил го, за да се хареса на всички. Хората се объркали и тези, които са срещу Борисов по всячески политически причини си казали – ето, нашите хора – Мангъров и другите, и те са срещу Борисов, значи те са правите. И сега как, евентуални клети добросъвестни журналисти да проверят този факт? Да идат при Чорбанов и да го питат: „Абе, верно ли Борисов ви е събрал и ви е казал: я направете тук едно анти-ваксърско щабче?“

След това анонимният съдов хирург доразвива своето откритие: Борисов не само създал антиваксърския щаб, но и не им забранил да се явяват по телевизията и да говорят. Ех, колко щяха да се радват в българската „немска вълна“, ако Борисов беше забранил на Мангъров да се явява по телевизията!!!

„Дойче веле” – България, това не е немска вълна! Когато цяла статия се създава от думите на анонимен източник, стандартите на прочутата медийна марка не са спазени.

Изображение: dw.com

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Любен Дилов-син

Любен Дилов-син е български писател-сатирик, журналист, сценарист на телевизионни и кино продукции, автор и продуцент, политик. Създател и главен редактор на единствения сатиричен ежедневник в българската история, както и първото ежедневно частно национално радиопредаване. Той е съосновател и сред един от идеолозите на емблематичните телевизионни предавания “Ку-ку” , “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”. От 2010г. е главен редактор на българското издание на италианското списание „L’Europeo“.